13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Pozitivno odgovoreno na zahtjev Ambasade Srbije, mimo ustaljene prakse tražili glasanje i na dodatnim mjestima

Ministarstvo vanjskih poslova pozitivno je odgovorilo na zahtjev Ambasade Srbije za glasanje srpskih državljana u Crnoj Gori na predsjedničkim izborima u Srbiji – u prostorijama ambasada i konzulata, saopštio je šef crnogorske diplomatije, Đorđe Radulović.

– Ipak, u noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mjestima. Objašnjenja radi, obezbjeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, koristi se isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je riječ o teritorijalno mnogo većim državama – kazao je Radulović.

Radulović je poručio da optužbe da se Ministarstvo vanjskih poslova i on lično žele miješati u izborni proces u Srbiji ne mogu biti dalje od istine.

Odluka, kako je dodao, nije usmjerena ni protiv koga, jer na isti način, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država – Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu.

– Nema govora o “anti” bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do Ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom? Populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje. Iza svakog “zašto” ne stoji antagonizam prema nekom, već logično, razumljivo i lako objašnjivo “zato”. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mjesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili Ministarstvu, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtjev dodatno razmotrili – kazao je Radulović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime