13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Podrška iz vazduha u gašenju požara i dalje neizvjesna

Dok je u Kolašinu stanje redovno u Direktoratu za vanredne situacije i dalje vanredno.

“To je problem koji traje par mjeseci, naši vazduhoplovi nijesu osigurani zbog čega ne mogu biti stavljeni u upotebu za gašenje pozara”, kazao je vd direkora Direktorat za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović.

U međuvremenu vatra guta hektare i hektare šume. Zbog nepristupačnog terena vatrogasci i mještani bez pomoći iz vazduha ne mogu učiniti mnogo.

“Gasiti požare na ovakvom terenu je kao da ih gasimo čašom vode kada nemamo podršku iz vazduha na žalost vidimo kako Crna Gora nestaje u pepelu i dimu”, kazao je građanski aktivista Aleksandar Dragićević.

Iako požar nije ugašen o šteti po životnu okolinu već se može govoriti.

“Ekološka katastrofa kako gubljenjem šume kako stanista je nemjerljiva ako znamo da šumi treba 30 do 70 godina da se oporavi”, kazao je Dragićević.

Samo u prošloj požarnoj sezoni izgubili smo 500 km kvadratnih teritorije, tako da smo narednu morali dočekati spremno.

“Da li mislite da će avioni biti spremni za ljetnju sezonu pozara? Sve zavisi od sredstava Ministarstva finsija i Vlade Crne Gore s obzirom da će se znatno uvećati tenderi koji nam pristignu sa zapadnih tršišta, da bi mogli da osiguramo naše vazduhoplove”, kazao je Bešović.

Narodski rečeno mrka kapa. Iz Vlade je izostao odgovor na naše pitanje možemo li se nadati pomoći iz regiona ovog ljeta, za koje se prognozira da će biti jedno od najsušnijih ikada.

Izvor: RTCG

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime