15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Podnijeta krivična prijava zbog sumnjivih tendera u Zavodu za školstvo

Punomoćnik Zavoda za školstvo Crne Gore, advokat Dalibor Kavarić podnio je krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Zavoda za školstvo koja su učestvovala u postupcima javnih nabavki za projekte u periodu od 1.1.2015. godine do 31.12.2021. godine, prenosi Dan.  On tvrdi da postoji sumnja da su tenderi namješteni tako što je falsifikovana dokumentacija. Navodi i da se radi o šteti od više stotina hiljada eura koja je pričinjena budžetu Crne Gore. U krivičnoj prijavi se navodi da je JU Lovćen Bečići, navodno, u toku tri godine od strane Zavoda za školstvo prihodovala 1.315.000,00 eura, što predstavlja ukupni jednogodišnji budzet Zavoda za školstvo. U toku 2019. i 2020. godine ukupna plaćanja za ovu namjenu su bila 1.000.000 eura, odnosno 500.000 godišnje, dok je u toku 2021. godine, ukupno plaćanje iznosilo 315.000 eura.

Od specijalnog tužioca Vladimira Novovića je tražio da na ove okolnosti ispita Rešada Sijarića koji je u tom periodu bio direktor Zavoda za školstvo. Prijava je predata Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. U prijavi se navodi da su osumnjičeni u navedenom periodu u službenim prostorijama i van njih, kao odgovorna lica Zavoda za školstvo Crne Gore, u svojstvu odgovornih lica, članova tenderske komisije “zloupotrebama službenog položaja u pojedinim kolektivnim odlukama odlučivali bez potpisa od strane svih članova komisije”. Sumnja se da su na mjestu predviđenom za potpise članova komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda izostavljeni potpisi pojedinih članova komisije.

“JU Lovćen Bečići je u sklopu organizacije pružala usluge smještaja, ishrane i prevoza i to za 4.500 učenika, 30 smjena po 150 učenika, pa se na ovaj način utvrđuje da je cijena 37 eura po učeniku na dnevnom nivou, odnosno 110 eura po učeniku u toku trodnevne smjene. Takođe, postoji sumnja i u validnost realno prikazanog broja učenika, odnosno fiktivno prikazanog broja učenika u odnosu na realno stanje u ovom projektu, što je potrebno utvrditi i uporediti preko škola kao učesnika projekta, kao i JU Lovćen Bečići, kao pružaoca usluga, koji treba da posjeduju originalne spiskove učenika i nastavnika”, navodi se u krivičnoj prijavi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime