27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Podgorica danas najtopliji glavni grad u Evropi

Toplotni talas koji je zahvatio područje Balkana, ovih dana dostiže svoj vrhunac. Podgorica je već danima najtopliji grad u regiji, a danas je i najtopliji glavni grad u Evropi, javlja Anadolija.

Zvanični meteorološki podaci pokazuju da je u 14 časova u Podgorici izmjereno 40,1 stepeni po Celzijusu, dok je subjektivni osjećaj da je 43 stepena.

Apsolutni maksimum temperature od 44,8 stepeni, koji je registrovan 24. avgusta 2007. godine, nije dostignut, ali imajući u vidu da je na snazi crveni meteoalarm i da se za naredne dane očekuju tropske temperature, nije isključeno da će i taj rekord biti oboren.

Trg nezavisnosti, koji je inače frekventan u ovo doba godine, danas je prazan. Takođe, Hercegovačka ulica danas je usljed velikih vrućina bila prazna, a u baštama podgoričkih lokala može se vidjeti tek po koji gost.

Institut za javno zdravlje (IJZ) izdao je upozorenje, u kome se ukazuje da treba izbjegavati boravak na suncu i izlazak od 10 do 17 sati. Savjetuju su da boravišne prostorije treba provjetravati tokom noći, a danju zatvoriti prozore i spustiti zaštitne roletne.

Preporučuje se građanima da izbjegavaju težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana.

IJZ je savjetovao tokom toplih dana unošenje dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje alkohola, gaziranih, zašećerenih i previše rashlađenih napitaka. Preporučuje se tuširanje i kupanje više puta u toku dana mlakom vodom.

Kada je u pitanju ishrana, treba, kako savjetuju iz IJZ-a, jesti češće, manje obilne i lagane obroke.

Usljed visokih temperatura, pojačana je opasnost i od požara. Podgorički vatrogasci imali su od jutros nekoliko intervencija, ali riječ je o manjim požarima, koji su brzo lokalizovani.

Toplo je danas i u ostalim dijelovima Crne Gore. U Ulcinju je izmjereno 36,2, Nikšiću 35, u Herceg Novom 34,5, a na Cetinju 34,4 stepeni Celzijusa.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime