13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Perić: Nije ni počela demontaža sistema koji je vladao 30 godina

Jedan od osnivača novog pokreta Preokret, Srđan Perić, poručio je u intervjuu za „Dan“ da Crna Gora nije država socijalne pravde već partitokratije, kao i da je to ključni problem naše države. Perić upozorava da smo umjesto rješavanja konkretnih problema, u državi dobili samo obećanja i politička nadgornjavanja.

Što se tiče političke situacije, Perić kaže da se vrtimo u začaranom krugu, pa smo umjesto velikog DPS-a dobili gomilu malih dps-ova. Ističe da je ideja Preokreta da se promijeni praksa u Crnoj Gori, te da građani ne gube već dobijaju moć na glasačkoj kutiji.

On je kazao da je osnovna ideja Preokreta je da postanu instrument građanima u borbi za ostvarenje prava i oslobađanje potencijala zajednice. Živimo u društvu koje nakon promjene vlasti postaje opterećeno izrazito partitokratijom.

“Mi za ono što smo imali unazad 30 godinama nijesmo dobili demontažu sistema vladanja niti dobijamo izjave i najave koje idu u pravcu toga da bi se to moglo dogoditi. Da bismo smanjili iskušenje zloupotrebe vlasti u demokratiji postoji mehanizam kolektivnih faktora, pojavljivanje novih subjekata i profilisanje drugačije snage i energije. Od građana će zavisiti u kojoj mjeri će prihvatiti ono što budemo prezentovali, a od nas zavisi koliko je ono što govorimo smisleno i održivo. Nekoliko naših osnovnih principa se odnosi na efikasnost, transparentnost, decentralizaciju i provjerljivost. S jedne strane, treba da se promijeni čitav set zakona da bi lokalna uprava mogla da funcioniše u punom kapacitetu, što je sada onemogućeno, što je modelovano tokom trajanja višedecenijske prethodne vlasti, a što nova vlast nije mijenjala. S druge strane, treba stvoriti prostor ljudima da mogu doći do one tačke u kojoj neće zavisiti od političkih partija i oligarhija. U trenutku kada dođete na glasačku kutiju i iskažete svoju volju i glasate određenu političku strukturu, vi u tom trenutku suštinski gubite suverenitet, umjesto da ga tada dodatno potvđujete i gubite vezu sa donošenjem odluka. Ideja Preokreta je da se na glasačkoj kutiji dobija, a ne gubi moć.”, kaže Perić.

Zašto ćute intelektualci?

On poručuje da je to što intelektualci ćute o aktuelnim problemima, nažalost, sada postaje kulturološki obrazac u Crnoj Gori protiv koga se jako teško boriti.

“Partitokrate, namjerno toliko pominjem ovaj termin jer je to ključni problem Crne Gore, na društvenom planu pospješuju upravo taj termin. Kako ste imali intelektualce koji su bili uz prethodnu vlast, dobar dio intelektualaca je naravno uz ovu vlast. Intelektualci koji su bili kritički nastrojeni su u jednakoj poziciji, ako nijesu završili u partijama. Time se šalje vrlo negativna poruka, ako se buniš bilo kod prošle ili ove vlasti, ti nećeš „dobro proći“. Tu je odgovornost da se otključa ta blokada razvoja zajednice koji se zove partitokratija. Imate taj blokirajući momenat da se slobodno mišljenje doživljava neprijateljski. Ogromna je odgovornost intelektualaca za tako nešto. Intelektualni stav bi sam po sebi uključivao hrabrost.

To u Crnoj Gori nije slučaj. Intelktualci treba da iznesu promjenu. Treba da se oslobodimo kao društvo, da shavatimo da je ovo naša zemlja i država i da niko nema pravo da nas progoni zbog drugačijeg mišljenja, da političari shvate da su smjenjivi.”, kaže Perić.

Prić ukazuje da se Crna Gora nalazi u složenom momentu i mi imamo nekoliko vrlo opterećujućih iskustava.

“Sada sve više isplivava u prvi plan koliko u stvari partitokratija nas blokira u bilo kom razvoju i mi smo zajednica koja je duboko i sve dublje podijeljena. Jedan instrument pospješuje drugi, što je podjela dublja, to je partitokratska praksa lakša jer prosto možete lakše tada manipulisati potrebama građana. Kada se govorilo o lokalnim izbora, vi ne čujete od političara šta će uraditi konkeretno i u kom roku, već slušate ko je jači od koga. Jeste bilo veliko opterećene da dođemo do smjene vlasti i dobro je što se ona dogodila, ali je jako važno da mi sada ne dobijemo isto lice vlasti, u smislu političkih praksi da politike doživljavaju kao plijen. Crnu Goru strahovito opterećuje model u kome partijski funkcioner može da blokira svakog građanina koji zna i može više od njega. Mi smo u začaranom krugu i cijela država je podređena partijskim oligarhijama, gdje smo u stvari umjesto jednog velikog DPS-a dobili gomilu malih dps-ova.”poručuje Perić.

Bez ideje za rješenje političke i ekonomske krize

Perić Ukazuje da kada je u pitanju i politička i ekonomska kriza nema ideje. “Na ekonomskom planu je problem što su ljudi koji imaju sposobnost stavljeni u drugi plan, ne dozvoljava im se da iskažu bilo kakvu ekonomsku ideju. Vi imate sada globalna kretanja, teške procese i umjesto da mislimo kako recimo da pokrenemo IT sektor, zatim da imamo viziju kako ćemo transformisati i reformisati tržište rada do obrazovnog sistema, otvorimo neke od globalnih servisa za plaćanje, mi smo dobili samo obećanja i politička nadgornjavanja. Na političkoj ravni nemate snažnu integrativnu ideju.”, poručuje on.

Perić kaže da je Crna Gora država socijalne pravde samo na papiru.

“ Nažalost, Crna Gora je zemlja partitokratije i to mora da se mijenja. Zašto ona ne može da postane zemlja socijalne pravde, zato što vi sada kroz ovu partitokratsku praksu u stvari imate prikriven drugi odnos i proces koji se dešava, a to je da se formira jedna politička klasa koja je u imovinskom stanju, viša klasa, njoj je sve podređeno. Partitokratija onemogućava da Crna Gora i u potencijalu postane zemlja socijalne pravde. Imate bukvalno međuklasu koja onemogućava bilo koga da artikuliše bilo kakav vid borbe za tu socijalnu pravdu. Krupan kapital je uvijek uz politiku.”, zaključuje Perić.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime