12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Pedro Šančez privremeni premijer Španije

Španski premijer Pedro Sančez od danas je na čelu privremene vlade koja će ostati na funkciji sve dok ne bude izabrana nova vlada, pošto na parlamentarnim izborima održanim u nedelju nijedna stranka nije osvojila većinu.

Kralj Felipe Šesti izdao je ukaz prema kojem Sančes ostaje na čelu privremene vlade koja će se baviti tekućim poslovima “dok novi šef vlade ne preuzme dužnost”.

Nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu da bi sama vladala. Počeli su pregovori o koalicijama, ali već počinje da vlada atmosfera o mogućim novim izborima.

Konzervativna opoziciona Narodna partija osvojila sa 136 od 360 mjesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu je potrebno 176 mjesta.

Lider te stranke Alberto Nunjes Fejho počeo je u ponedeljak pregovore sa nekoliko stranaka o formiranju vlade, ali se čini da su njegovi pokušaji osuđeni na neuspjeh, pošto je ekstremno desničarska Voks nepopularna za druge stranke.

Baskijski nacionalisti su rekli lideru Narodne stranke da ne žele da razgovaraju sa njim.

Socijalistička partija premijera Sančesa na izborima je osvojila 122 mjesta, a radikalna ljevica Sumar 31 mjesto. Te dvije stranke bi udružene i uz podršku baskijskih i katalonskih stranaka mogle da imaju većinu u parlamentu.

Najveći izazov za ljevicu biće obezbjeđivanje uzdržanosti od stranke katalonskog separatiste Karlesa Pućdemona koja se poslednjih godina suprotstavlja ljevičarskoj izvršnoj vlasti.

Neizvjesnost će još trajati jer nisu prebrojani glasovi Španaca u inostranstvu, to brojanje biće u petak.

(BETA)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime