22.9 C
Podgorica
26.05.2024.

Optužnica protiv Zvicera i Vušovića: Savića htjeli da otruju cijanidom u bjelopoljskom zatvoru

Odbjegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer konačno je po prvi put na pravnosnažnoj optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Optužen je da je sa Nikolom Vušovićem, odbjeglim vođom vračarşkog klana organizovao kriminalnu grupu koja je imala za cilj izvršenje teških krivičnih djela – promet droge i oružja ali i teškog ubistva.

Na meti im je, prema optužnici, bio pripadnik njihove grupe, Strahinja Savić koji je 2021. uhapšen u Crnoj Gori, javio je Insajder. U strahu da im ne okrene leđa i postane svjedok saradnik tužilaštva protiv njih, vođe kavačkog i vračarskog klana grupe odlučuju da ga se riješe. Plan je bio trovanje Savića cijanidom i to u zatvoru u Bijelom Polju.

Na proslavi dana Bezbjednosno informativne agencije, 17. oktobra 2020. godine predsjednik Aleksandar Vučić najavio je konačan udarac države protiv mafije, piše Insajder.

No, nekoliko sati poslije predsjednikovog obraćanja pripadnicima BIA, mafija je nastavila sa obračunima. U pucnjavi u TC Ušće, teško je ranjen Aleksandar Šarac, označen kao pripadnik Pink pantera i škaljarskog klana. Od zadobijenih povreda, Šarac je preminuo u Urgentnom centru, devet dana kasnije. Bio je 52. žrtva rata dva zavađena kotorska narko klana.

Ubica Aleksandra Šarca – Kraljevčanin Lazar Ilić, identifikovan je tri dana poslije zločina, na osnovu tragova sa pištolja koji je poslije ubistva bacio u žbunje. Za njim je raspisana potjernica, po kojoj je 22. januara 2021. godine uhapšen u Budvi.

Baš u vrijeme kada su u gostima kod vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Kotoru bili Veljko Belivuk i Marko Miljković. Oni su Lazara Ilića, kako je utvrdilo crnogorsko Specijalno tužilaštvo, tada angažovali za izvršenje još jednog ubistva.

Ilić je uhapšen prije izvršene likvidacije, a sa njim u stanu uhapšen je i Kraljevčanin Strahinja Savić. Oko Savića, vođe kavačkog i vračarskog klana, Radoje Zvicer i Nikola Vušević, prema sada podignutoj optužnici srpskog tužilaštva, pletu mrežu novog zločina, navodi beogradski Insajder.

Naime, Savić poslije hapšenja sa crnogorskom policijom pregovara o dobijanju statusa svjedoka saradnika. Do Zvicera i Vuševića stižu informacije da je već ispričao svoja saznanja o izvršenim krivičnim djelima grupe, ali i da je dao pristup svom Skaj telefonu. Rješavaju da ga u tome spriječe.

Najprije pritiskom na njegovu porodicu. Tako, kako i stoji u optužnici, 24. januara u Kraljevu organizuju paljenje automobila vjerenika Savićeve sestre, a zatim dvije noći kasnije izazivaju i požar u njegovom restoranu. Potom stupaju u kontakt sa Savićevom sestrom, koja po njihovom nalogu pristaje da za brata potpiše punomoćje novom advokatu, s ciljem da Savić više ne pregovara sa policijom.

Preko sestre, ali bez njenog znanja, sada optuženi pravi novi plan – a to je plan Savićevog ubistva. Za zločin, kako se navodi u optužnici, upravo Radoje Zvicer u Bugarskoj nabavlja deset grama cijanida.

Plan je bio da se otrov ubaci u hranu, koju je Strahinji u zatvor nosila sestra. Cijanid je stavljen u paket sa pečenjem koji je 25. februara Strahinjina sestra odnijela bratu u zatvor, ali iz nepoznatih razloga do ubistva Savića, koji je bio u izolaciji, nije došlo.

Svi detalji pripremanja zločina, međutim ostali su zabilježeni u Skaj komunikaciji koja je osnov optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, ukazuje Insajder.

Strahinja Savić i dalje je u zatvoru, a Radoje Zvicer i Nikola Vušović u bjekstvu.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime