26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Novaković-Đurović: Neće doći do blokade ili urbanističkog haosa

Vlada je usvojila Izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se za još godinu produžava važenje postojećih planskih dokumenata.

Na sjednici Vlade je saopšteno je da 14. oktobra ističe rok za donošenje planskih dokumenata, zbog čega je Vlada suvojila Predlog zakona o izmjeni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Tim izmjenama se važeći rok za donošenje plana generalne regulacije sa sadašnjih 72 mjeseca, produžava na 84 mjeseca.

“Na taj način će se obezbijediti kontinuitet važenja planske dokumentacije i do 14. oktobra apel parlamentu da se ovaj amandamn usvoji… Ako se to ne desi mi ćemo dati stav Ministarstva u odnosu na važenje planske dokumentacije. Neće doći do blokade ili urbanističkog haosa, ovo je jedina mogućnost koju Vlada ima na raspolaganju i rješenje je sada u parlamentu”, navela je ministarka ekologije, prostornog uređenja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Donošenje Prostornog plana je, kako kaže, u fazi Nacrta i Nacrt naredne sedmice ili za 14 dana očekuje na Vladi.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Bojane/Bune.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da taj akt treba da usvoji Skupštine Crne Gore, a da je albanska strana završila svoj dio posla.

Ministar finansija Aleksanadra Damjanović kazao je da je potrebno naći trajno rješenje za smještaj Ustavnog suda, jer je konačnm rješenjem objekat gdje se nalazi ta ustanova vraćen bivšim vlasnicima.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je cilj da se svi državni organi presele u svoje zgrade gdje neće biti potrebe za dodatnim troškovima.

“Ako neki organ očekuje da vlada ode da ga preseli ako mu je odobreno, ni to ne odbijamo kao mogućnost, samo neka nam jave spremni smo i fizički da pomognemo da se preseli namještaj ili bilo što. Jer kad dobijete papir, da vam je neko dao ovlašćenja da uđete u zgradu, onda možete da uđete u zgradu. Ali ako treba još neka pomoć dodatna tu smo da se skupimo makar mušk dio ekipe, mislim da niko neće odbiti da im na taj način pomognemo”, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime