17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Nordijsko hodanje kao lijek za proljećni umor

Pitanje koje često sebi postavljamo jeste: Kako mogu da smanjim umor? Ako krenemo od definicije – umor se definiše kao trenutno slabije funkcionisanje organizma na psihološkom i fizičkom planu.

Umor nije samo osećaj lijenjosti da se nešto uradi, već je stanje u kome imamo manji stepen volje koji nas motiviše da uradimo svakodnevne radnje od najbanalnijih – namjestiti krevet, srediti kuću do najkompleksnijih – donijeti velike životne odluke, promijeniti navike za koje vjerujemo da su nam loše. Pored smanjenog stepena volje, umor utiče na imuni sistem pa smo iz tog razloga često bolešljivi, osjećamo bolove u donjem dijelu leđa i koljenima.

Granica između nevoljnosti da se nešto uradi i totalne apatije je vrlo tanka i često prevelika zamka koja nas dalje uvodi u još veće probleme poput depresije.

Jedno od najboljih rješenja za otklanjanje umora jeste fizička aktivnost. I to ne bilo kakva, već dobro i pravilno dozirana.

Najveća greška zbog koje ljudi najčešće odustaju od vježbanja ili odlaze u hroničan umor jeste trenutak kada krenu na previše intenzivne treninge koji nisu u skladu sa početnim stanjem, kako fizičkim tako i psihološkim. I u tom trenutku najčešće dolazi do odbacivanja pozitivnih efekata vježbanja.

Nordijsko hodanje predstavlja najbolju aktivnost za ulazak u svijet vježbanja posle dugih godina pauze iz razloga jer je lagana fizički (nije stresna po organizam), a sa druge strane angažuje tijelo u fiziološkom smislu dosta više od običnog hodanja.

Štapovi koji se koriste prilikom hodanja su tu da bi smanjili opterećenje na zglobove, težinu na gornji dio trupa. Trenutak kada se štap zabode u podlogu i odgurne rukom je upravo trenutak kada dolazi do smanjenja opterećenja na noge i aktivacije gornjeg dijela tijela u vidu ramena, grudnog koša i leđa.

Kao i svaka aktivnost, nordijsko hodanje iako naizgled veoma jednostavno ima svoje neverovatno dejstvo ukoliko se koristi na pravilan način.

Preporuka za ljude koji posle dužeg vremena kreću sa fizičkom aktivnošću (5-10 godina pauze) je da koriste nordijsko hodanje 3 puta nedeljno po 30 minuta prvih mesec dana. U drugom mjesecu povećava se vreme trajanja na 3 puta po 45 minuta vježbanja. U trećem mjesecu preporuka je da se trenira 3 puta nedeljno po 30 minuta, ali sa bržim hodom.

Za tri mjeseca treniranja nordijskog hodanja uz pravilno dozirane treninge pozitivni efekti su:

Povećanje opšte kondicije koja se vidi u svakodnevnom životu – lakše penjanje uz stepenice, duže šetnje bez osećaja brzog zamaranja

Mršavljenje uz nordijsko hodanje i korekciju ishrane za 3 meseca

Smanjenje nivoa šećera u krvi

Jačanje gornjeg dijela tijela

Svi efekti koji se postižu prilikom nordijskog hodanja dovešće do znantno boljih biohemijskih procesa u tijelu koji će povećati volju za mnogim stvarima koji će se odraziti na smanjen umor čoveka.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime