24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Nobelovac poručio Hrvatskoj: Ne žurite sa uvođenjem eura

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic rekao je da bi Hrvatska trebalo da pričeka sa uvođenjem eura jer bi, kako tvrdi, šteta mogla biti veća od prednosti zbog šokova koji se događaju u svijetu, a različito utiču na zemlje.

“To je otvoreno pitanje”, rekao je Stiglic u Briselu gdej učestvuje na 8. Kohezijskom forumu.

“Iz ekonomskog ugla gledanja, potencijalni benefiti (od uvođenja eura) mnogo su ograničeniji od potencijalnih troškova. Postoje argumenti zašto bi trebalo pričekati s ulaskom u eurozonu. Ali, o tim stvarima odlučuje politika”, izjavio je on, a prenio Poslovni dnevnik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar finansija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić žele da što prije uvedu Hrvatsku u područje zajedničke valute eura.

“U konačnoj smo fazi da Hrvatska pristupi eurozoni. Hrvatska će biti spremna za uvođenje eura 1. januara iduće godine (2023.)”, izjavio je Plenković u srijedu u Madridu nakon sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Euro je valuta u 19 od 27 država Evropske unije, a neke poput Švedske godinama odbijaju da je uvedu, smatrajući da je nacionalna valuta neophodna za upravljanje ekonomskom politikom.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime