19.9 C
Podgorica
17.06.2024.

Najgora sedmica za zlato u posljednjih nekoliko mjeseci

Cijene zlata porasle su u petak dok je dolar pao, ali su krenule prema svojoj najgoroj sedmici u pet i po mjeseci jer su se ukrotile nade u smanjenje kamata od strane centralne banke SAD-a.

Promptno zlato poraslo je 0,2 odst na 2332,77 dolara po unci dok je indeks američkog dolara skliznuo za 0,4 odsto, čineći zlato relativno jeftinijim za druge vlasnike valute.

Futuresi američkog zlata spustili su se za 0,1 odsto na 2334,50 dolara.

Zlatna zlata dostigla su rekordni nivo od 2449,89 dolara u ponedjeljak, ali su od tada pala za više od 100 USD i na putu su ove sedmice za pad od 3%, što je njegov najgori sedmični pad od početka decembra.

“Ono što smo oduvijek imali bio je mali nedostatak interesa zapadnih ulagača zbog neizvjesnosti kada će Fed sniziti stope… kad Fed jednom smanji stope, ponovno bi povećali izloženost”, rekao je Michael Widmer, banka američkog voditelja istraživanja metala.

Zapisnik s posljednjeg sastanka Federalnih rezervi objavljen ove sedmice pokazao je da bi put centralne banke do inflacije od dva odsto mogao potrajati duže od očekivanog.

Opklade trgovaca signaliziraju rastuću sumnju da će Fed sniziti stope više od jednom u 2024., trenutno procjenjujući oko 63 odsto šanse za smanjenje stope do novembra prema alatu CME FedWatch Tool.

Više kamatne stope čine zlato koje ne donosi prinos manje privlačnom investicijom.

Uprkos neizvjesnosti oko američkih perspektiva kursa, cijene zlata uspjele su porasti 13 odsto do sada ove godine, uglavnom zahvaljujući snažnoj kineskoj potražnji i stalnim geopolitičkim neizvjesnostima, primijetili su analitičari.

„Međutim, sada postoji rizik da biste mogli vidjeti nešto niže kupovine zlata od kineskih malih ulagača u drugoj polovici ove godine, budući da vlada ulaže puno više napora u ponovno napuhavanje gospodarstva. Ako se to dogodi, tada se vraćate na potražnju zapadnih ulagača – vraćajući nas na raspravu o smanjenju stope Fed-a”, rekao je Widmer.

Spot srebro poraslo je 0,5 odsto na 30,25 dolara. U ponedjeljak je dostigao 11-godišnji maksimum.

Platina je porasla za 0,8 odsto na 1.027,25 dolara, dok je paladij pao za 0,7 odsto na 962,50 dolara. Sva tri metala bila su na putu ka sedmičnim gubicima.

(SEEbiz)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime