17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Mulešković: Prodaja EPCG nije realan niti dobar scenario

Scenario da će mandatar Milojko Spajić prodati Elektroprivredu nakon što Vlada bude formirana nije realan jer EPCG, zbog poremećaja na tržištu i rasta cijena električne energije, ima najbolje rezultate do sada i veliki profit, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Milešković, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV, autorke Anje Raonić.

Međutim, kako upozorava, na tom valu poskupljenja cijena, bez analize je zapošljen veliki proj ljudi u ovom sektoru.

“Nije se razmišljalo o tome što će se desiti kad se stabilizuje ekonomsko tržište, a tad će, po mom mišljenu, situacija biti neodrživa”, kazao je Mulešković.

MKI je, dodaje, u avgustu objavilo analizu poslovanja svih energetskih kompanija, koji nijesu bili dobri.

“Zabrinjava činjenica da smo za dvije godine imali rast od preko 1100 zaposlenih u 6-7 kompanija koje su u energetskom sektoru. Te kompanije su i ranije bez problema poslovale sa određenim brojem radnika, a upravo je u izbornim godinama, od 2021., taj broj novozaposlenih porastao”, navodi Mulešković.

Naglašava da posebno zabrinjava način na koji su se birale rukovodeće strukture u tim preduzećima.

“Sada često imamo ukaze da su oni nelegalno izabrani i da se nisu poštovali svi uslovi iz konkursa, pa sada imamo promjene koje dodatno ugrožavaju poslovanje određenih kompanija”, ostakao je Mulešković.

Komentarišuči situaciju u Rudniku uglja Pljevlja, Mulešković kaže da je interesantan podatak da je na kaju 2019. u Rudniku bilo oko 650 zaposlenih, dok je ta cifra na kraju 2022. bila nešto preko 900.

“Ako povećavate broj zaposlenih za 40 odsto to znači da morate da imate mnogo više posla, što nije bio slučaj u ovom periodu. Druga čudna stvar je taj ugovor između Rudnika i Elektroprivrede Srbije, koji je bio i koji jeste veoma štetan za Rudnik uglja. I ono što je najgore, takve stvari ostavljaju dugoročne probleme”, ističe Mulešković.

Mulešković upozorava da bi prodaja EPCG za Crnu Goru značila manje prihoda, i time bi država gubila mogućnost da upravlja svim svojim resursima, što u ovom trenutku, kako ocjenjuje, nije dobro.

“EPCG je uspjela da tokom ovog perioda zadrži cijenu električne energije, što je bilo dobro za građane, a ukoliko dođe neko drugi na čelo kompanije pitanje je da li će tako i ostati”, zaključuje Mulešković.

(gradski.me)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime