21.1 C
Podgorica
26.05.2024.

Monstat: Minimalna potrošačka korpa u junu 818,2 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun je, prema podacima Monstata, iznosila 818,2 eura, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 387,1 euro, a na izdatke za neprehrambene proizvode i usluge 431,1 euro.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu su, u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabilježili rast od 12,7 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge porasli šest odsto”, navodi se u saopštenju.

Monstat je objavio i da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za april iznosila 806,1 eura, a za maj 810,4 eura.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime