22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Milović-Santander: Vlada posvećena unaprjeđenju položaja djece u zemlji

Ministar pravde u Vladi Crne Gore, Andrej Milović, sastao se sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santanderom, kojom prilikom je naglašeno da saradnja Vlade i UNICEF-a za cilj ima zajednički rad na unapređenju prava djece u Crnoj Gori.

Ministar Milović je informisao partnere o svim urađenim i planiranim izmjenama zakonodavstva, naglašavajući velike napore Ministarstva pravde u reformama zakonodavnog okvira.

Ministar i generalna direktorka Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo, Jelena Grdinić, objasnili su da je izmjenama Krivičnog zakonika u decembru 2023. propisano više krivičnih djela koja se direktno odnose na djecu, poput zloupotrebe tuđeg snimka, fotografije, portreta, audio zapisa ili spisa sa seksualno eksplicitnim sadržajem čiji se kvalifikovani oblik odnosi na djecu.

Takođe, dodala je Grdinić, Evropskoj komisiji na mišljenje je upućen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici sa posebnim akcentom na zaštitu djece svjedoka, žrtava i oštećenih u postupku.

Posebno je istaknuto da je  izmjenama KZ po prvi put propisano krivično djelo prodaja djece, na preporuku UN-a, što Crnu Goru čini jedinom zemljom u regionu koja je to djelo propisala.

Tokom sastanka zaključeno je da postoji vidljiv napredak, te da će se odlična saradnja nastaviti kroz organizaciju sastanaka na kojima će se precizirati buduća saradnja između Ministarstva pravde i UNICEF-a.

Šef predstavništva UNICEF, Huan Santander je izrazio uvjerenje da su standardi pravosuđa po mjeri djeteta ključni za demokratski i društveni napredak svake zemlje. On je naglasio da djeca djeca i mladi mogu učestvovati u pravosudnim procesima kao žrtve, svjedoci i osumnjičeni.

Djeca takođe, istakao je, imaju kontakt s pravosuđem u postupcima razvoda, utvrđivanja starateljstva ili drugim postupcima  gdje se bitne odluke donose u vezi s njihovim životima. U svim ovim slučajevima, djeca treba da budu bezbjedna i njihova mišljenja treba da se čuju, ali tako da ih to ne traumatizuje dodatno, naglasio je on.-

– UNICEF će nastaviti da podržava vladu da uvede specijalizovi servis koji se zove Dječja kuća – Barnahus. Radi se o međunarodnom modelu dobre prakse koji su mnoge zemlje članice EU usvojile.  Ovaj servis podrazumijeva specijalizaciju stručnjaka u pravosuđu za rad s djecom i mladima žrtvama seksualnog zlostavljanja i eksploatacije, kao i koordinaciju pravosuđa sa sektorima rada i socijalnog staranja, zdravlja i unutrašnjih poslova na istragama koje se sprovode na bezbjedan način u skladu sa standardima po mjeri djeteta -poručio je Santander.

Barnahus omogućava policiji, tužilaštvu, socijalnim i zdravstvenim radnicima i sudiji da rade zajedno s djetetom i izbjegnu da se dijete intervjuiše više puta i time dodatno traumatizuje.

Primjena standarda pravosuđa po mjeri djeteta u pravosudnom sistemu još jedan je korak na putu Crne Gore ka članstvu u EU.

Na kraju sastanka, zaključeno je da će UNICEF nastaviti pružati podršku Vladi Crne Gore u ostvarivanju ciljeva usmjerenih na zaštitu prava djece i unapređenje pravde za maloljetnike.

Ministar Milović je izrazio zahvalnost na podršci UNICEF-a i istakao posvećenost Vlade unapređenju položaja djece u zemlji.

(RTNK)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime