21.1 C
Podgorica
26.05.2024.

Milatović: Za narod Crne Gore ne postoji važniji datum od 13. jula

Ne postoji važniji datum od 13. jula, jer je njim zaokružena vrijednosna vertikala Crne Gore, poručio je na prijemu povodom Dana državnosti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Vjekovi borbe za opstanak učinili su ovu zemlju simbolom istrajnosti, svaki pedalj je plaćan života. Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršu. Kao predsjednik Crne Gore radujem se što smo danas ovdje i što bez obzira na naciju i vjeru šaljemo poruku da su slobodna i antifašistička Crna Gora naš najveći ideal”, poručio je Milatović.

Dodao je da je Crna Gora simbol istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan “životima njenih najboljih sinova i šćeri”.

Kao sin, otac i suprug, cijeneći istorijsku i savremenu ulogu crnogorske majke, ćerke, sestre, supruge, današnji dan vidim kao priliku da se podsjetimo njihovog nesebičnog doprinosa i odamo poštovanje za teret koje su nosile i koji nose u društvu kome pripadamo. Baš kao što je Kralj Nikola opjevao u „Balkanskoj carici“, djelu koje samo po sebi predstavlja odu crnogorskim ženama, njihove ruke su na bojnim poljima dodavale borcima za crnogorsku slobodu „vode, praha i olova“, „ostavljajući suze za drugo mjesto i druge dane“. Nerijetko su i direktno učestvovale u borbama pa je ostalo zapisano da je u toku narodnooslobodiličkog rata u Jugoslaviji učestvovalo 2.546 žena iz Crne Gore, od kojih su 483 izgubile život u ratnim borbama, a njih osam je odlikovano Ordenom narodnog heroja za izvanrednu hrabrost i zasluge u ratu”, zaključio je Milatović.

Prva dama, predsjednikova supruga Milena Milatović dala je omaž svim ženama u Crnoj Gori čija su postignuća i žrtve, kako je kazala, ugrađeni u temelje naše zemlje.

FOTO: Kabinet predsjednika

Moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorijenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod”, poručila je ona.

Prema njenim riječima, promjena počinje od nas samih.

Uostalom, to dugujemo budućim generacijama, te svojim primjerom moramo pokazati djevojčicama i dječacima koji dolaze kako izgleda ravnopravnost. Jedino na ovaj način ćemo Crnu Goru učiniti boljim, pravednijim i ljepšim mjestom za život”, zaključila je Milatović.

Prijem je organizovan u Rezidenciji Predsjednika na Cetinju.

Na prijem su pozvani predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, građanski aktivisti, raniji najviši državni funkcioneri, kao i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime