22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Milatović sa šefom predstavništva UNICEF-a: “Djeca su snaga i pokretač našeg društva”

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Predsjednik Milatović je ukazao da su teme kojima se UNICEF bavi osnov i uslov razvoja crnogorskog društva i naglasio da su pitanja obrazovanja, zdravlja i zaštite djece od nasilja visoko na njegovoj listi prioriteta.

“Djeca su snaga i pokretač našeg društva, zato želimo da budu zdrava, zaštićena od nasilja i da imaju priliku da se obrazuju u društvu jednakih mogućnosti. Kroz svoj rad ću istrajati na tome da prava djece uvijek budu društveni i politički prioritet u Crnoj Gori, kao i da iniciram postizanje političkog konsensuza oko rješavanja konkretnih problema kao što su siromaštvo među dječijom populacijom, nasilje i nedostatak infrastrukturnih kapaciteta za predškolsko i osnovno obrazovanje. Briga o djeci je prioritet svakog društva, a srećno je samo ono u kom je svako dijete zdravo, obrazovano, zaštićeno i uvaženo kao pojedinac”, kazao je Predsjednik Milatović.

Šef predstavništva UNICEF-a Huan Santander istakao je da su prioriteti rada UNICEF-a u Crnoj Gori da podrži nacionalne institucije da smanje siromaštvo djece i da pruže svakom djetetu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, brižno porodično okruženje i zaštitu od nasilja.

“Pozdravljam posvećenost Predsjednika Crne Gore, gospodina Milatovića, da tokom svog mandata, podrži svu djecu promovišući rješavanje pitanja prava djeteta kao apsolutne prioritete za sve građane i građanke Crne Gore, što je u skladu s ostvarivanjem Milenijumskih razvojnih ciljeva do 2030. godine i pristupanjem Crne Gore EU”, poručio je Santander.

Tokom sastanka, razgovaralo se o značaju dostupnosti pouzdanih podataka o stanju prava djece i žena u zemlji, poput podataka koji pokazuju da svako treće dijete živi u siromaštvu. Nedostatak vrtića i škola i kvalitet obrazovanja prepoznati su kao bitni problemi koji utiču na živote sve djece i porodica u zemlji. Poseban aspekt razgovora bio je posvećen porastu nasilja među djecom, kao i razlozima za takvo stanje u društvu i najboljim načinima da se ovaj problem pitanja prava djeteta rješava.

Predsjednik Milatović je ohrabrio djelovanje UNICEF-a u Crnoj Gori uz obećanje da će u okviru svoje uloge podržati sve teme koje su od posebnog značaja za djecu i njihove porodice.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime