4.9 C
Podgorica
8.12.2023.

Milatović: Cetinje svjedoči o tome kako hrabrost donosi slobodu

Cetinje svojim trajanjem i istorijskom zaostavštinom, kao malo koji grad na svijetu, svjedoči o tome kako hrabrost donosi slobodu a sloboda umjetnost i kulturu, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti povodom obilježavanja Dana Prijestonice.

FOTO: Predsjednik CG

“U temelje postojanja Cetinja, ali i naše države, ugrađeno je životno djelo svih 49 narodnih heroja koji su ovdje rođeni, ali i boraca Desete crnogorske i Druge dalmatinske brigade koji su položili svoje živote u borbama za oslobođenje Cetinja.  Dužni smo da im danas, sa ovog mjesta, odamo počast i iskažemo zahvalnost za slobodu koju su nam ostavili u amanet. Od oslobođenja pa do danas, Prijestonica je prolazila kroz dinamične društvene i ekonomske promjene, dijeleći sudbinu čitave Crne Gore”, poručio je Milatović.

Pregalaštvo i vizija komunističkih poslijeratnih elita rezultirali su višedecenijskim snažnim privrednim razvojem cetinjskog kraja, oličenim u gigantima na čijim poslovnim uspjesima je izgrađivano moderno Cetinje, poput Oboda, Košute, Tare i Bojane.

“Odnos tadašnjih vlasti prema Cetinju, koji je uslovio njegov kontinuiran ekonomski i društveni razvoj – bila je mjera istinskog poštovanja prema važnosti i nasljeđu koje ovaj grad nosi u sebi. Nažalost, nekontrolisana tranziciona stihija devedesetih, koja je zahvatila čitavu Crnu Goru, ostavila je duboke posljedice po razvoj Cetinja i egzistenciju ljudi koji ovdje žive. Privredni subjekti koje sam pomenuo su ugašeni, gradska infrastruktura u velikoj mjeri ostala zanemarena, a perspektiva Cetinjanki i Cetinjana je dominantno usmjeravana van Prijestonice. Upravo zbog toga, danas kada je došlo do promjena i u državi i na Cetinju, državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unaprjeđenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će u simbiozi dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja. Da je vječno Cetinje. Da je vječna Crna Gora”, zaključio je Milatović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime