7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Laušević: Postoje uslovi da se male boginje prošire, odojčad najugroženija

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), epidemiolog Dragan Laušević, saopštio je da su stvoreni uslovi da se obolijevanje od malih boginja proširi u svim kolektivima, od predškolskih, školski, gdje je veliki broj nevakcinisanih… Dijete, kod kojeg je registrovana bolest, izolovano je na vrijeme, istakao je Laušević na prezentaciji za medije.

Direktor IJZ je istakao da je edipedmija malih boginja teška za kontrolu, te da je jedina prava mjera je vakcinacija.

“Sve aktivnosti se preduzimaju kako bi se spriječilo dalje širenje, istražujemo s kim je oboljelo dijete imalo kontakte”, rekao je on i dodao da je bolest kod osmogodišnjeg dijeteta importovana iz Sarajeva, gdje je boravilo.

Saopštio je i da će od sljedeće nedjelje u realnom vremenu biti dostupno kakvi su obuhvati vakcinacija u Crnoj Gori, te da će kontrola biti pojačana.

“Zdravstveno sanitarna ispekcija zbog nedostatka osoblja, ipak, ne može da iskontroliše 30.000 nevakcinisane djece”, poručio je Laušpević.

Podsjetio je da je u gotovo svim državama Evrope tokom 2023. registrovano obolijevanje od malih boginja, te da je bilo gotovo 60.000 novooboljelih, odnosno 60 puta više nego 2022. godine.

Laušević je naglasio i da se vakcinacija ne sprovodi nad djecom prije uzrasta od 12 mjeseci, koja su od obolijevanja i umiranja od ove bolesti.

“Kada je bio kovid i kada smo bili pod maskama, praktično smo bili zaštičeni od respiratornih infekcija. Najveći broj oboljelih je među odrasima, ali je najveći rizik od komplikacija i umiranja od malih boginja među odojčadima”, kazao je direktor IJZ.

Što se tiče regiona, u Bosni i Hercegovini je skoro 1.000 registrovanih, najviše u Sarajevu, dok je u Srbiji 40 oboljelih.

Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 79,8 odsto, dok za rođene 2019. obuhvat iznosi 74,5 odsto.

Za rođene 2020. obuhvat iznosi 65,9%, za rođene 2021.g. obuhvat iznosi 46,9%, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 20%. S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje.

Pozvani su građani, posebno roditelji, da preduzmu odgovorne korake kako bi zaštitili prije svega, svoju djecu od malih boginja.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime