33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Kralj Čarls se obratio naciji: Odajem počast uspomeni na svoju majku i njenu službu

Kralj Čarls stigao je avionom u vojnu bazu Northolt u blizini Londona iz Škotske kako bi se obratio naciji nakon smrti majke, kraljice Elizabete II, prenosi Tanjug.

Čarlsa, koji nosi tamno odelo i kravatu, i njegovu suprugu Kamilu dočekao je službeni auto kojim će se odvesti do Bakingemske palate, prenosi Rojters.

“Obraćam vam se s osjećajem duboke tuge. Njeno Veličanstvo je tokom života bila nadahnuće i primjer cijeloj porodici i dugujemo joj velik dug koji porodica može dugovati na ljubavi, nježnosti, razumijevanju i primjeru. Živjela je dobar život”, rekao je na početku.

Osim lične tuge s većinom od vas dijelimo dubok osjećaj zahvalnosti tokom kojih je moja majka služila narodima. 1947. na svoj 21. rođendan tokom jednog prenosa iz Kejptauna obećala je služiti cijeli život svom narodu. To je bilo više od obećanja. Bila je to duboka lična obveza. Žrtvovala se za tu svoju dužnost. Njena predanost i posvećenost nikad nije posustala.

Tokom svoje službe vidjeli smo ljubav prema tradiciji zajedno s time što je podržavala napredak u svim nacijama. Ljubav, divljenje i sve ostalo što je nadahnjivala postao je zaštitni znak njene vladavine. Ona je kombinovfala  te kvalitete uz toplinu, humor i uvijek je uspijevala vidjeti najbolje u ljudima.

Odajem počast uspomeni na svoju majku i njenu službu. Znam da njena smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj.

Kad je došla na prijestol, svijet se borio s posljedicama Drugog svjetskog rata. Tokom 70 godina države su se promijenile. Kroz sve promjene i izazove naša nacija prosperirala je i razvijala se. Naše vrijednosti su ostale i moraju ostati konstanta. Uloga i dužnosti monarhije takođe ostaju kao i odnos i obveze monarha prema Engleskoj crkvi”, kazao je on.

U glavni grad Velike Britanije on je doputovao iz dvorca Balmoral u Škotskoj.

Avion koji je prevozio kralja pratilo je preko 150.000 ljudi na veb stranici za praćenje letova FlightRadar24.

On bi trebalo da se obrati naciji u 18.00 sati po srednje-evropskom vremenu.

Čarls III zvanično će biti proglašen novim britanskim kraljem na sutrašnjoj ceremoniji pred Pristupnim savjetom u palati Sent Džejms u Londonu, saopštila je nešto ranije Bakingemska palata.

Sastanak Pristupnog savjeta, ceremonijalnog tijela, počinje u osam časova po lokalnom vremenu i imaće dva dijela – proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbjednosti Crkve Škotske, prenio je Rojters.

Tokom sjutrašnjeg dana, predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predskednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

U međuvremenu, topovi širom Velike Britanije ispaljuju počasne plotune. Oni pucaju svakih 10 sekundi, i tako 96 puta, po jednom za svaku godinu kraljičinog života.

Građani širom zemlje ostavljaju cvijeće i odaju počast preminuloj kraljici.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime