23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Koncert Damira Imamovića 17.marta u KIC-u

Jedan od najistaknutijih interpretatora sevdah muzike današnjice, bosansko – hercegovački muzičar i kompozitor Damir Imamović, prirediće koncert u organizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” 17. marta, u velikoj sali, sa početkom u 20h.

U okviru koncertne turneje, Damir Imamović (glas, tambur) nastupiće u pratnji slovenačkog kontrabasiste Žige Goloba i poznatog turskog umjetnika, soliste na tradicionalnom turskom instrumentu kemenče, Derje Turkana.

Na podgoričkom koncertu predstaviće svoj sedmi studijski album “Singer of Tales”, koji je objavljen u izdanju londonskog Wrasse Records-a 2020. godine. Na albumu koji je pripreman oko tri godine, radio je izuzetan tim međunarodnih muzičara: Greg Koen (Craig Cohen, SAD) na kontrabasu, turski majstor kemenčea Derja Turkan (Derya Türkan) kao i violinistkinja Ivana Đurić, koja sa Imamovićem sarađuje od 2016. godine. Internacionalni sastav čine i londonski producent Džo Bojd (Joe Boyd), koproducent Andrea Gertler (Goertler), a ton majstor je nagrađivani Džeri Bojs (Jerry Boys). Projekat “Singer of tales” je posvećen sevdahu kao umjetnosti pričanja priča, a inspirisan je istoimenom knjigom Alberta Lorda.
Ovaj album svrstao je Imamovića u sam vrh liste World music žanra, donijevši mu više međunarodnih priznanja od kojih je najznačajnija nagrada za najboljeg umjetnika Evrope (The Best of Europe) koju mu je 2021. dodijelio prestižni britanski magazin Songlines.

Kralj sevdah muzike i istinski revolucionar ovog žanra, kako su ga prozvali stručna kritika, domaći i internacionalni mediji, Damir Imamović je interpretator, izvođač, kompozitor i majstor sevdaha koji predstavlja novu generaciju tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Noseći u sebi gen sevdalinke i sevdaha naslijeđen od djeda i oca, Damir Imamović je na svoj samostalni sevdalijski put krenuo početkom 2000-ih, a prvi album objavljuje 2006. godine. Do sada je nastupao širom Evrope i svijeta, sarađujući sa nekim od najznačajnih internacionalnih muzičara poput Erika Vloeimansa, Bojana Zulfikarpašića, Jadranke Stojaković, Vlatka Stefanovskog, Vlada Kreslina, Vasila Hadžimanova i dr.

Damir Imamović vrlo je aktivan i kao predavač na temu sevdaha i tradicionalne muzike kroz svoj program “Sevdah Lab”. Autor je i knjige “Sevdah”, prve knjige o sevdahu koja pokazuje koliko su Imamovićeve intervencije u ovom žanru bazirane na dubinskom poznavanju istorije i estetike ove umjetnosti.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime