27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Kalabrijski klanovi iz Crne Gore izvukli pet miliona

Kalabrijski klanovi pokazali su da su izuzetno vješti sa bankarskim operacijama, a uz hakere, računaju i na direktore i službenike banaka koji to omogućavaju. Sem ilegalnih radnji u Italiji i Njemačkoj, samo u Crnoj Gori podignuto je pet miliona eura u gotovini, piše rimska Repubblica.

“Sumnja postoji godinama, tragovi transakcija ove vrste isplivavaju u raznim istragama, postoje saradnici koji su počeli da pričaju o tome, a tužilac za borbu protiv mafije uspio je da identifikuje dvojicu hakera – Salvatorea Lumare i Marka Ulrih Goke, koji su omogućili klanu ‘Papanićana‘ da opere milione””, piše u tekstu Repubblice, prenosi portal RTCG.

Neaktivni računi, dodaje se, ispražnjeni su zahvaljujući lažnim obveznicama. Pominju se i hakeri koji mogu da natjeraju POS uređaje da “razgovaraju” u oflajn režimu, simuliraju humanitarne operacije, lažne bankarske garancije korisne za uzimanje kredita…

“Uprkos onima koji i dalje prikazuju Ndrangetu kao zaostalu i plemensku mafiju, sposobnu da ‘samo‘ švercuje tone kokaina po svijetu, kalabrijski klanovi su se sada pokazali opasni, čak i na finansijskom frontu”, dodaje se u tekstu.

Jedna od operacija izvršena je između avgusta i oktobra 2019. godine, a osumnjičeni su – rezimira istražni sudija – pokušali da izvrše nezakonitu finansijsku transakciju, povrativši priliv novca sa “platforme za nelegalnu trgovinu”.

Sljedećeg mjeseca je izvršena još jedna operacija, ali je samo dio bio uspješan: 49 miliona eura je preuzeto i potom prebačeno na niz švajcarskih računa…

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime