29.6 C
Podgorica
18.06.2024.

Ivanović: Crna Gora je trebala ranije da uđe u EU, DPS pravio privatnu državu

Crna Gora je poslije 30.avgusta 2020.godine probuđena iz antidemokratskog, autokratskog i diktatorskog sna i prvi put je ušla u period demokratije, kazao je u emisiji “Klub A plus” osnivač Vijesti i kolumnista Željko Ivanović.

“Poslije 30.avgusta uslijedio je jedan tranzicioni period.Građani su nakon dužeg vremena shvatili značaj slobode.Ipak, svi koji su mislili da će Crna Gora 2006. godine, sa dobijanjem nezavisnosti postati zrelo društvo i društvo kompromisa, bili su naivni”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, “poslije 18 godina od dobijanja nezavisnosti možemo reći da je Crna Gora između vatrometa i minuta ćutnje”.

“Jedni bi ovaj 21.maj obilježili minutom ćutnje. Oni su ostali u snovima 90-tih i za njih je referendum izgubljen. A ovi drugi bi ispalili vatromet svaki dan. Ipak, mislim da za demokratiju treba mnogo, mnogo upornog obrađivanja”, kazao je Ivanović.

Ivanović smatra da za postizanje demokratije u Crnoj Gori nije bio dovoljan referendum.

“Za ovih 18 godina trebalo je dosta rada.
Samo ozbiljna država zaslužuje podršku svih svojih građana”, smatra Ivanović.

Ivanović, pak, navodi da je Crna Gora trebala odavno da postane članica Evropske unije, uporedo sa Hrvatskom.

Kako je ukazao, DPS je od Crne Gore napravio privatnu državu za privatne potrebe i interese.

Opozicija je postala neprijatelj države, dijalog u društvu je bio nemoguć a jedini nezavisni medij u državi, to jest Vijesti, doživjele su neviđeni pogrom. Institucije su bile zarobljene. Sve u svemu, bio je to jedan surogat od države”, tvrdi Ivanović.

Ivanović je tokom gostovanja na Aplus televiziji kazao da SDT i SPO zaslužuju svaku pohvalu zbog hapšenja, kako je kazao, “krupnih riba koje je i Brisel tako okarakterisao”.

“Po meni, to su jedne od rijetkih nezavisnih institucija. Međutim, to nije dovoljno. Da bi se podigla optužnica to treba da dođe do suda, a tamo su, kao što znamo, i dalje vojnici DPS-a. Tako da je vrlo neizvjesno kako će se ti procesi završiti i u kom će pravcu ići”, rekao je on.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime