31.4 C
Podgorica
25.07.2024.

Istorija se ponavlja: Duško Knežević kao vojvoda Lazar Sočica

Piše: Zoran Milović

Pivski vojvoda je došao u nemilost kralja Nikole i bio utamničen, kao što je najuspješniji crnogorski biznismen žrtva progona „vladara“ Mila Đukanovića

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, u ekskluzivnom intervjuu za TVCG iz spuškog zatvora, izjavio je da smatra da je prevaren na način na koji je zatvoren u Crnoj Gori.

„Rekao sam, da dok sam u spuškom pritvoru ne želim da objašnjavam niti da dajem nikakve dokaze u drugim predmetima, jer smatram da sam prevaren na način na koji sam zatvoren u Crnoj Gori, jer ja tu s najgorim kriminalcima živim, između dva najjača narko klana na svijetu. Očito da je problem ovdje u Crnoj Gori, izgleda da se istorija ponavlja, da vojvoda Lazar Sočica mora uvijek da postoji u Crnoj Gori”, rekao je Knežević.

Zašto nekad vodeći crnogorski biznismen Duško Knežević, koji je u pritvoru u Spužu od 30. aprila kada je iz Londona izručen Crnoj Gori, poistovećuje svoju sudbinu sa sudbinom znamenitog junaka i vojvode Lazara Sočice?

Junak i prvi gospodar Pive

Lazar Sočica (Plužine, 9. april 1842 – Goransko, 1910), bio je pivski vojvoda koji se istakao svojim junaštvom u bojevima protiv Turaka protiv Turaka, posebno u Hercegovačkom ustanku (1875-1878). Rođen od oca Rista Sočice i majke Jovane, sestre uglednog drobnjačkog prvaka Živka Pekića.

Lazarov otac Risto poginuo je 1848, a majka mu se preudala za vojvodu Šćepana Lješevića. Stric Lazarev, Hadži Teodosije Sočica bio je iguman manastira Pive, uzeo ga je kao siroče u namjeri da ga nauči pismenosti. U manastiru Pivi proveo je šest godina i naučio je kod svog strica da dobro čita i piše. Otišao je nakon toga kod majke i očuha, koji nije imao muških naslednika, pa je Lazara uzeo za posinka i naslednika.

Kada su neprijatelji ubili Lazarevog očuha naslijedio je njegovo bogato imanje, a od 16. godine počeo je da se bavi trgovinom. Otvorio je Lazar prve dućane u Pivi, robu je nabavljao od primorskih i gatačkih trgovaca a organizovao je i izvoz stoke. Ubrzo je postao najbogatiji čovek Pive, što mu je omogućilo da bude nezavisan u svom djelovanju, čak i od kralja Nikole.

Sa 14 godina latio se oružja i učestvovao u svim glavnim bojevima protiv Turaka, počev od 1856. godine. Za vrijeme borbi 1858 — 1862. godine Lazar je zajedno sa Vulom Adžićem bio u Drobnjaku, kod ujaka Živka Pekića koji ga je vodio na Cetinje, i upoznao sa knjazom Danilom. Knjaz ga je 1858. uzeo za svog perjanika. Bio je perjanik do 1863, kada se uredila granica Crne Gore.

Pošto je Piva ostala u turskom posjedu vratio se sa knjaževa dvora na svoje imanje. Turski paša je Lazara nastojao da pridobije, pa ga je imenovao za pivskog juzbašu. Dok je bio u turskoj službi bavio se trgovinom zakupa, odnosno pod zakup bi nabavljao ono što je trebalo turskoj vojsci u tom pograničnom području i još se više obogatio. Po odluci Berlinskog kongresa 1878. godine, oblast Piva je pripala Crnoj Gori, a Lazar Sočica je „bio i ostao prvi gospodar Pive“.

Crna Gora je dočekala 20. vijek s apsolutnim vladarem, knjazom Nikolom. Kada je knjaz Nikola na Nikoljdan (19. decembar) 1905. godine oktroisao Ustav za Knjaževinu Crnu Goru, Lazar je zajedno sa crnogorskom inteligencijom podržavao demokratizaciju Crne Gore.

Zbog slobodoljubivosti i pravičnosti bio je sumnjičen i gonjen, pa je čak na cetinjskom Prekom sudu bio osuđen na tamnicu.

Vojvoda Lazar Sočica je za vrijeme tamnovanja obolio. Umro je 1910. godine u Goranskom, u Pivi, i sahranjen pored crkve Sv. Jovana u Plužinama.

Kula u Goranskom kulturno dobro

Lazar Sočica je u rodnom selu Goransko, na sedam kilometara udaljenosti od Plužina, sagradio kulu u kojoj je živio i predstavljala je jednu od najvećih i najljepših kuća tog vremena u Crnoj Gori. Izgrađena je na blagom uzvišenju, za koje je čuveni srpski geograf i naučnik Jovan Cvijić rekao da je mjesto sa najljepšim pogledom na Balkanu.

Nakon Lazareve smrti, kula je prešla u vlasništvo njegovog sina Rista – Muja, koji je ubijen u Drugom svjetskom ratu. Risto nije imao potomaka, pa je njihova imovina 1946. godine prešla u državno vlasništvo. Potom je kuća Lazara Sočice pretvorena u đački internat, zatim u prostor za smještaj tadašnje milicije i nastavnika, a jedno vrijeme je korišćena i kao omladinska sala za partijske sastanke i kulturno-zabavni život i igranke.

Kula vojvode Lazara Sočica je 2015. godine dobila status kulturnog dobra i danas posluje u sklopu Parka prirode Piva. U njoj je sabrano izuzetno kulturno bogatstvo i istorijsko nasleđe pivskog kraja. Pored izuzetne istorijske postavke, u njoj je smješten i prirodnjački dom, što predstavlja jedinstven spoj čovjeka i prirode. Prošle godine, za Dan opštine Plužine, 4. avgusta, vrata kule Lazara Sočice otvorena su za posjetioce, nakon što je cijelom kompleksu u okviru kule udahnut novi život. Kula je od simbola moći jednog vremena postala kulturno dobro u kojem su predstavljeni arheologija, etnologija, kao i istorija pivskog kraja od vremena vladavine Osmanskog carstva pa sve do danas.

Pred progonom vlasti Knežević se sklonio u London

Crna Gora je dočekala i 21. vijek s apsolutnim vladarem, nekrunisanim „kraljem“ Milom Đukanovićem. Kada je potpuno zagospodario Crnom Gorom i počeo od nje da stvara „privatnu državu“, eliminišući pritom brojne saborce i svjedoke njegovog uspona do apsolutne vlasti, višestrukom premijeru i predsjedniku, okruženom klimoglavcima, počeli su da mu smetaju svi koji su se uzdigli a istovremeno su bili neposredni svjedoci njegovog neprirodnog vladanja više od tri decenije.

Kako je Duško Knežević, od statusa vodećeg crnogorskog biznismena sposobnog da  stvori moćnu Atlas grupu koja je nizala sve same poslovne uspjehe u svim ekonomskim sferama u kojima je djelovala, i osnivača Univerziteta Mediteran, prvog privatnog univerziteta u Crnoj Gori koji je postavio nove standarde u visokom obrazovanju, postao smetnja „svemoćnoj“ vlasti Mila Đukanovića i od te iste klike proglašen za „neprijatelja države broj jedan“ – odgovor na to znaju naručioci političkog progona koji su ga primorali da napusti Crnu Goru u decembru 2018. i ode u London gdje je boravio sve do izručenja Crnoj Gori 30. aprila, kada je upućen u pritvor u Spužu.

Dobro je poznato da je frontalni napad na Duška Kneževića i Atlas grupu počeo poslije bezuspješnog pokušaja specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da ubijedi Kneževića da svjedoči da je novac iz „koverte“ bio za finansiranje montiranog “državnog udara”. To je za direktnu posledicu imalo hapšenje vozača, pa službenika Atlas banke, krenula je potom opšta hajka, udar na imovinu i sve što je imalo direktne sa biznismenom koji je, po sopstvenom priznanju, platio previsoku cijenu „zavičajnog romantizma“, pošto je kapital stvaran u Srbiji, na Kipru i Londonu prenio u Crnu Goru.

Aferom “Koverta” je, pokazujući pravo lice bahate vlasti i dokazujući političko reketiranje i iznudu od strane DPS-a i Mila Đukanovića preko gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, ne samo šokirao crnogorsku javnost već je i pokrenuo prve građanske proteste u Crnoj Gori, što je imalo direktan uticaj na ishod parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine i definitivan kraj tridecenijskog režima.

Krenuo je politički progon i montirani procesi specijalnog tužioca, koji je potom raspisao Interpolove potjernice za uspješnim biznismenom, koji je pod opasnošću da bude likvidiran, morao da se skloni u London. Interpol je avgusta 2020. odbio sve tri crvene potjernice protiv Kneževića, uz procijenu da su politički motivisane.

U međuvremenu je uništena imovina Atlas Grupe, ugašene dvije banke, zaustavljene sve investicije. Zbog osvetničkog hira vlasti, 1.000 zaposlenih u Atlas sistemu je ostalo bez posla. To bahate vlastodršce nije spriječilo da ostvare svoj naum.

Svođenje računa u SDT-u

Knežević se upustio u direktan obračun sa Đukanovićem i njegovim kriminalnim klanom, otkrivajući brojne kriminalne afere tadašnjeg crnogorskog predsjednika i čelnika DPS-a, sadašnjeg političkog penzionera, od “prvog miliona”, “kastodi računa” do “ničije kuće”, koji je za svog vakta preko svojih poslušnika potkopao temelje crnogorskog pravosuđa.

Sad je došlo vrijeme za svođenje računa u SDT-u, da se otvori “pandorina kutija” nekad svemoćnog “vladara” Crne Gore. Procesuiranjem Mila Đukanovića, te najkontroverznije političke figure u Crnoj Gori, dobili bi potvrdu da zaštitnici njegovog “lika i djela” više ne sjede u tužilaštvu, policiji i sudovima, a crnogorska javnost bi mogla da konstatuje kako je konačno pravda zadovoljena.

Umjesto da bude nagrađen za veliku hrabrost što je otkrio nepočinstva bivšeg predsjednika Crne Gore, Duško Knežević je sproveden u istražni zatvor. Sprema se za da dokaže nevinost u optužbama koje je po mjeri „poslodavaca“ krojio „junak“ Skaj prepiski Milivoje Katnić, pod teškim optužbama pritvorenik u Spužu.

Atlas kapital centar ponos Crne Gore

Dokazujući se kao veliki vizionar u brojnim aktivnostima koje je realizovao, Duško Knežević, univerzitetski profesor i predsjednik Univerziteta Mediteran, za sobom je ostavio kolosalno djelo – Atlas kapital centar, najveći i najmoderniji komercijalno-stambeno-poslovni objekat u Crnoj Gori.

Atlas kapital centar – monumentalni simbol savremene gradnje i istorijski arhitektonski poduhvat najveće i tehnički najsavršenije zgrade na Balkanu, prepoznatljivo je obilježje glavnog grada Crne Gore.

Projekat Atlas kapital centar, višenamjenski prostor sa poslovnim, komercijalnim, rezidencijalnim i hotelskim sadržajima na površini od oko 90.000 kvadratnih metara, čija je vrijednost oko 120 miliona eura, zajednički su realizovali Atlas grupa u vlasništvu Duška Kneževića i Kapital investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

To grandiozno zdanje smješteno na luksuznoj lokaciji urbanog i frekventnog jezgra Podgorice, 18. septembra 2015. godine simboličkim presijecanjem vrpce otvorio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je kazao da otvaranje Atlas kapital centra „svjedoči da je i u teškim vremenima moguće realizovati ovako zahtjevne projekte, kako finansijski tako i arhitektonski, projekte koji uspostavljaju nove standarde i u Podgorici i u Crnoj Gori“. Pritom je izrazio zadovoljstvo što je projekat realizovan u koprodukciji domaćih i investitora iz UAE što  pokazuje da se dobrom saradnjom dvije države može realizovati još projekata koji će doprinijeti stvaranju Crne Gore kao prestižne turističke i investicione destinacije.

Da Podgorica dobija novo lice otvaranjem jednog ovakvog objekta, potvrdio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je 200 zvanica, među kojima su bili i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i glavni premijerov savjetnik Milan Roćen.

Za razliku od kule vojvode Lazara Sočice u Pivi, koja je dobila status kulturnog dobra i svojom arhitekturom privlači turiste, najveći i najmoderniji komercijalno-stambeno-poslovni objekat u Crnoj Gori, Atlas kapital centar, koji svjedoči o vizionarstvu Duška Kneževića, postao je teren za ispoljavanje gramzivosti vlasti koju je personifikovao Milo Đukanović. I to je dokaz u kakvoj smo državi živjeli.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime