19.1 C
Podgorica
24.03.2023.

Inflacija u Argentini dostigla 100%, prvi put nakon hiperinflacije 90-ih

Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 odsto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom 90-ih godina.

Argentina je 2001. godine bankrotirala.

Kako su saopštili iz statističke agencije te zemlje, stopa inflacije iznosi 102,5 odsto, što znači da su cijene robe i usluga duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog čega većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju da obuzdaju rast cijena njihovim ograničavanjem, prenosi SEEbiz.

Međutim, drastičan je rast cijena hrane i pića. Cijene su u februaru porasle 9,8 odsto u odnosu na mjesec ranije.

Argentinski mediji su objavili da su cijene mesa u mjesec porasle skoro 20 odsto. List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni talas i suša ozbiljno uticali na stočarstvo i poljoprivredu, javlja BBC.

Visoka inflacija se već dugo osjeti u ovoj zemlji. U septembru prošle godine bili su protesti na kojima se tražilo da se rast cijena obuzda. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu, dvije hiljade pezosa, što je odgovor na rast cijena.

Vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podjele ugrozile ekonomiju. Prošlog ljeta u mjesec su promijenjena tri ministra ekonomije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi USD za spašavanje ekonomije. To je bila posljednja isplata u 30-omjesečnom programu pomoći, koji bi u konačnom trebalo da iznositi 44 milijarde USD.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime