26 C
Podgorica
18.06.2024.

Hrvatski državljani usvojili 131 dijete iz DR Konga

Hrvatski ministar rada, porodicu i socijalnu politiku Marin Piletić objelodanio je da je od 2012. usvojeno 131 dijete iz DR Konga, a da nijedna porodica nije bila pod nadzorom nadležnog Centra za socijalnu zaštitu.

Povodom aktuelnog slučaja hapšenja četiri bračna para iz Hrvatske u Zambiji, koji se sumnjiče za moguću trgovinu djecom, Piletić je pojasnio da je u Hrvatskoj gotovo nemoguće usvojiti dijete ili taj postupak dugo traje.

Najavio je da će njegov resor u saradnji s Ministarstvom uprave započeti proceduru jasnijeg pravnog okvira u vezi međudržavnog usvajanja, odnosno usvajanja djece iz drugih zemalja.

„U saradnji s ostalim resorima detektovali smo da u Hrvatskoj postoji još nekoliko parova koji su tražili odluke o usvajanju djece iz Konga. Sve su ih kontaktirali zastupnici Centra za socijalnu zaštitu i uputili ih na provjeru legalnosti tih odluka koje imaju o usvajanju iz DR Kongo“, rekao je Piletić na konferenciji za novinare, prenijeli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je u pitanju greška hrvatskih institucija kada je riječ o četiri bračna para uhapšena u Zambiji, ministar je rekao da ne postoje saznanja da je iko od njih iskazao takvu želju.

Upozorio je da je interes detjeta primaran i da je upravo zato Hrvatska potpisnica Haške konvencija koja kaže da je posljednja opcija međudržavno usvajanje.

Dodao je i da je osam bračnih parova iz Hrvatske tražilo sudsku odluku za usvajanje djece iz Konga, ali da po djecu nisu otišli.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime