27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Fon der Lajen: Biću zagovornik proširenja Zapadnog Balkana ako opet budem na čelu EK

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Briselu da će, ukoliko bude ponovo izabrana na tu funkciju, biti snažan zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ursula fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje da li će proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana biti među njenim prioritetima ako obezbijedi drugi mandat na čelu EK, rekla da je uvjek bila “snažan zagovornik proširenja”.

Istakla je da je “vrlo jasno govorila da je to proces zasnovan na zaslugama”.

“I dalje insistiram na tome, ali je dobro vidjeti kako Zapadni Balkan, ali i na primjer Ukrajina i Moldavija, rade sve moguće da sprovedu neophodne reforme i napreduju ka Evropskoj uniji. Tako da ćete me, naravno, u potencijalno sledećem mandatu, naći kao snažnog zagovornika proširenja na Zapadni Balkan”, rekla je Fon der Lajen.

Na pitanje kada Srbija može da očekuje sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, rekla je da je u toku proces da se detaljno razradi Plan rasta sa šest partnera sa Zapadnog Balkana o tome koje su reforme povezane sa kakvom vrstom investicija i kakav je pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

“Rad se odvija veoma dobro. Postoji veliko interesovanje i veliki entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana. U trenutku kada završimo sa osnovnim principima, prva isplata može da teče”, rekla je Fon der Lajen.

Naglasila je da je Plan rasta za Zapadni Balkan “vrlo jasna poruka” procesu proširenja.

“Imamo sredstva, to je veoma važno”, poručila je Fon der Lajen.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime