7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Evropa sad: Spajićev “hedžing” obezbijedio višemilionsku uštedu za auto-put

Ministarstvo finansija danas će platiti treću ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana koji je ugovorio tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, biće ostvarena ušteda za budžet Crne Gore od skoro devet miliona eura, budući da je trenutno vrijednost eura i dolara izjednačena, saopštili su iz Pokreta “Evropa sad”.

Oni su podsjetili da je u julu prethodne godine, kada je hedžing aranžman ugovoren i time povučena sredstva iz kineskog kredita zaštićena od valutnog rizika, Milojko Spajić je izjavio da će Crna Gora ostvariti značajne benefite od hedžing aranžmana.

“Crna Gora je u julu 2021. godine, zahvaljujući uspješnim pregovorima tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog​ kredita od 818 miliona dolara. Treba naglasiti i da je u prethodnom periodu već ostvarena ušteda po osnovu plaćene dvije rate u iznosu od devet miliona eura, tako da kumulativna ušteda sa isplatom treće rate za samo godinu dana iznosi oko 18,0 miliona eura.Od tako ušteđenih sredstava se u potpunosti mogu pokriti najavljena povećanja penzija za 9 mjeseci ili izgraditi tri nove potpuno opremljene škole.Ovakav aranžman je samo jedna od mjera uz pomoć kojih su javne finansije Crne Gore oporavljene i stabilizovane, čime je udaren temelj ubrzanom ekonomskom razvoju i povećanju plata i penzija za sve građane”, zaključeno je u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime