27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

EU odobrila ažuriranu verziju antikovid vakcine proizvođača Moderna

Evropska komisija odobrila je danas ažuriranu verziju vakcine Moderna usmjerenu na podvarijantu kovida-19 koja se širi, pošto je već dala zeleno svjetlo za unaprijeđenu verziju vakcine kompanije Fajzer-Biontek.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) od početka maja više ne smatra kovid-19 kao hitnu zdravstvenu situaciju u svijetu, virus i dalje kruži u svim zemljama i novi sojevi nastavljaju da se pojavljuju.

Evropska agencija za ljekove preporučila je u junu da se vakcine ažuzriraju da ciljaju soj XBB virusa, koji je postao dominantan u Evropi i drugim dijelovima svijeta.

Nova vakcina američke laboratorije Moderna koja je usmjerena na podvarijantu omikrona XBB.1.5 odobrena je za odrasle i djecu stariju od pet godina, koji treba da dobiju samo jednu vakcinu bez obzira koje su ranije vakcine primili.

Početkom septembra Komisija je dala zeleno svjetlo za izmijenjenu vakcinu Fajzer-Biontek, takođe prilagođenu da se bolje suprostavi podvarijanti XBB.1.5 sa samo jednom dozom.

Te dvije vakcine koje uopšteno daju bolju zaštitu protiv novih varijanti kovida koje su sada u opticaju odobrila je posljednjih nedjelja Evropska agencija za ljekove.

(agencije)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime