6 C
Podgorica
10.12.2023.

Duško Knežević se na dirljiv način oprostio od svog prijatelja Jagoša Markovića

Predsjednik Univerziteta Mediteran i Atlas grupe Duško Knežević na dirljiv način se oprostio od svog prijatelja, pozorišnog reditelja Jagoša Markovića, koji je preminuo 22. septembra, u 57. godini.

Preko društvene mreže Instagram objavio je IN MEMORIAM, JAGOŠ MARKOVIĆ (1966 – 2023):

“Bolno je saznanje da nas je, iznenada i prerano, napustio vrhunski umjetnik, predivan čovjek i drag prijatelj.

Jedinstveni pozorišni reditelj, osobene poetike i prepoznatljive stvaralačke energije, jedna od najuticajnijih ličnosti kulturne scene na ovim prostorima, čudo od talenta i mašte, ostaće upamćen po predstavama kojima je utkao dušu i stvarao remek djela i obogatio srpsku i jugoslovensku scenu.

Strast prema umjetnosti i posebna kreativna energija bile su sastavni dio rediteljskog stvaralaštva Jagoša Markovića kojim je ostvario veliki broj uspješnih i nagrađivanih predstava u pozorištima u zemlji i inostranstvu.

Rođen u Podgorici, gdje je odrastao i završio osnovnu školu i gimnaziju, sa 17 godina je upisao Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života.

Njegova Podgorica mu nije “oprostila” što je blistavu rediteljsku karijeru gradio u Beogradu, pa velikanu teatra nisu pružili dovoljnu priliku da stvara nezaboravna djela u Crnogorskom narodnom pozorištu i  dosanja svoje mladalačke snove u rodnom gradu.

Reditelj kome je pozorište bilo sve, čije su predstave uvijek iznova očaravale i iznenađivale publiku, napustio je ovaj svijet u 57. godini, začuđujuće, nestvarno, kao da je režirao i sopstveni odlazak – u snu, u svojoj kući u Kostanjici, u Boki Kotorskoj, na moru u koje je bio zaljubljen, sanjajući…

Svevremenske i dugovječne predstave koje je režirao u matičnoj kući, Narodnom pozorištu osvajale su srca publike.

Za sve koji su ga poznavali bio je oličenje radosti i strasti, i jednog posebnog, samo njegovog svijeta koji je bio pun čudesa.

Sa tugom i nevjericom, i najdubljim pijetetom, opraštam se od dragog prijatelja, s kojim sam proveo nezaboravne trenutke.

Počivaj u miru i spokoju, podgorička legendo.

Saučestvujemo u žalosti porodice i izražavamo iskreno saučešće”, napisao je Duško Knežević opraštajući se od svog dugogodišnjeg prijatelja i sugrađanina iz Podgorice, Jagoša Markovića.

Pozorišni reditelj Jagoš Marković biće sahranjen u srijedu na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14 časova, a sahrana pola sata kasnije u Aleji zaslužnih građana.

Kolege umjetnici će se od njega oprostiti na komemoraciji koja počinje u 11 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime