25.9 C
Podgorica
14.06.2024.

Duško Knežević pisao načelniku Istražnog zatvora

Pismo prenosimo integralno:

Uslovi u pritvoru nehumani, tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasade UK i posjetu Mitropolita Joanikija 

Predsjednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran dr Duško Knežević, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila i nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici određen mu jednomjesečni pritvor, obratio se pismom Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Knežević se u pismu žali na izuzetno loše uslove u istražnom zatvoru u Spužu i zatražio je prijem kod načelnika Šćepanovića kako bi mu iznio svoje zahtjeve u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR).

Pismo Duška Kneževića načelniku Istražnog zatvora Vladimiru Šćepanoviću, koje je dostavljeno medijima, objavljujemo integralno:

“Poštovani, molim Vas da mi omogućite prijem kod Vas, radi iznalaženja mogućnosti za ispunjenje mojih zahtjeva, a koji su u u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

1) Boravim u izuzetno lošim uslovima u ćeliji D1 na prizemlju. Kad su mu doveli ovdje 30. aprila uveče, u ćeliji je bio samo jedan krevet, jastuk i dva šaršava. Sve sam stvari držao na podu, nijesam imao ni čašu da popijem vodu. Sanitarni čvor je u potpunom raspadu, daska je razvaljena, wc šolja uopšte nije fiksirana i dok sjedite postoji opasnost da se prevrne i da se povrijedim. Prostor iza rešetaka prema prozoru je pun prašine i paučine, što mi izaziva alergiju. Sve to liči na neko napušteno skladište. U ćošku prostorije postoji rupa iz koje vire krpe, od neke kanalizacije ili curenja od cijevi koje vode ka radijatoru.

2) Tražim dolazak eksperata koji rade za Evropsku komisiju i bave se ljudskim pravima i zatvorskim uslovima (Prison Conditions), da potvrde moje navode.

Ovo treba hitno odobriti radi EK i izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila – IBAR.

3) Tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasada Velike Britanije u Podgorici, jer sam njihov državljanin. Ovo će uraditi i moji advokati.

4) Molim Vas da mi odobrite posjetu njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. I da kontaktirate sekretara Mitropolije na Cetinju.

5) Molim Vas da mi odobrite dolazak mojih baristera iz Londona, radi utvrđivanja obaveza koje je Crna Gora preuzela pred sudom u Londonu i oni će istovremeno tražiti sastanak sa Ministrom pravde Andrejom Milovićem, jer je za moju ekstradiciju je odgovorno Ministarstvo pravde, koje je zahtjev tada potpisao ministar Zoran Pažin.

6) Molim Vas da omogućite da pređem u sobu kod Mila Božovića, jer se ovdje osjećam klaustrofobično i usamljeno, i noću spavam pod tabletama i budim se često gdje gledam siluete miševakoji izlaze iz rupe na plafonu i kreću se do cijevi od centralnog grijanja.

7) Odričem se od zatvorske hrane i tražim da mi porodica i prijatelji donose obroke.

8) Molim da kopiju ove molbe prenesete resornom ministru Andreju Miloviću.

S poštovanjem,

Pritvorenik:

prof. dr Duško Knežević,

predsjednik Univerziteta Mediteran”

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime