6.9 C
Podgorica
6.12.2023.

Đurović: Penzioni fond se ne smije dirati, ima novca za povećanje minimalne penzije na 450 eura

Nismo još dobili objašnjenje premijera Milojka Spajića po pitanju povećanja minimalnih penzija, ali u svakom slučaju to se mora podržati jer to je nešto što rješava tu socijalnu problematiku građana Crne Gore koji primaju najniže penzije, ocijenio je u emisiji Razgovori na ADRIA TV poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Dejan Đurović.

Odmah se postavlja sledeće pitanje, dodaje Đurović, a to je šta je sa penzionerima koji primaju više od 450 eura penzije.

“Ja sam gotovo siguran da premijer nije mislio ad hoc povećanje penzija samo jednoj grupaciji, već da će to linearno i ka ostalim kategorijama”, rekao je on.

Jasno je iznio stav i po pitanju najavljene reforme penzionog fonda, te mogućeg ukidanja doprionsa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

“Kada je u pitanju Fond PIO ja sam tu zakovan u mišljenju da se ne smije dirati penzioni fond i da mora ostati kao jedno zdravo tkivo. Da bude garant svima onim koji će primati penziju u budućnosti, da će im biti isplaćeno”, istakao je Đurović.

Na pitanje kako nadomjestiti 100 miliona eura koje nedostaju za povećanje minimalne penzije na 450 eura, Đurović je mišljenja da novca ima.

“Imamo povećanje naplate kroz porez, kao i 23 miliona neutrošenih sredstava EU, a zbog toga je i najvljen tehnički rebalans. Ima osnova za povećanje, ne bih volio da to mora biti iz zaduženja. Sa 150 eura prosječne penzije za vrijeme DPS-a, pobjednici avgusta 2020. podigli su standard penzionerima ali i najmanju cijenu rada. Takođe, tu su i dječiji dodaci, besplatni udžbenici, sve je to zasluga parlamenta”, zaključuje Đurović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime