15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Državljanka SAD uhapšena zbog sumnje da je mučila Srbe tokom rata 90-tih

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine Nada Radoman Tomanić uhapšena je juče u Morgantaunu u Zapadnoj Virdžiniji pod optužbom da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo.

Prema optužnici, Radovan Tomanić navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH “Zulfikar” tokom rata u BiH.

“Zajedno sa drugim pripadnicima specijalne jedinice “Zulfikar”, Tomanić je navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika Srba koje je ciljano na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi”, piše u saopštenju Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država.

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

“Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Američke Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje”, rekla je v.d. pomoćnika državnog tužioca Nikole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjeljenja Ministarstva pravde.

Američka tužiteljka Vanesa Roberts Averi poručila da je optužena navodno štitila svoju prethodnu zloupotrebu ljudskih prava, te da je vuta lagala tokom procesa imigracije i sticanja državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD-a.

“Zahvaljujem našim istražnim partnerima i ovdje i u Bosni i Hercegovini što su ignorirali protok vremena kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena”, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Luis Kesada iz FBI-jevog odjeljenja za kriminalističke istrage je kazao da je Tomanić navodno učestvovala u zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba i lagala o tome američku vladu decenijama kasnije.

“FBI, naši međunarodni partneri i Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine posvećeni su istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i prije koliko vremena se zločin dogodio”, rekao je on.

Ukoliko Tomanić bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački.

Osuda bi takođe rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime