33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Drecun očekuje da će nova vlada morati da se zaduži

Nova crnogorska vlada će morati da se zaduži vrlo brzo, dok će predstojeća ljetnja turistička sezona biti lošija, rekao je za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun. On, ipak, očekuje da sezona može biti u granicama prihvatljivih rezultata.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u svijetu i Crnoj Gori, Drecun kaže da se nalazimo u projektovanoj ekonomskoj krizi.

A čim je projektovana, znači da je politika uzrok. Razvijene ekonomije su u zoni dvocifrene inflacije. Takva inflacija se može kontrolisati, ali može i kliznuti u galopirajuću. Zavisi od planova kreatora globalnog poretka”, kazao je Drecun.

On ne očekuje da će u drugoj polovini godine doći do stabilizacije kad je riječ o cijenama hrane i energenata.

Biće manje turista ovog ljeta?

Nažalost ne. Ova kriza će se protegnuti do izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2024. godine. U zavisnosti od rezultata tih izbora zavisi kuda će ići planeta”, kazao je Drecun.

Drecun je rekao kako ne vjeruje da će ministar finansija dobiti saglasnost od koalicionog partnera SDP-a i DPS-a da se država zaduži, jer su oni, kako je istakao, eksplicitno protiv politike zaduživanja

A na pitanje kakva nas sezona očekuje, Drecun odgovara: “Sezona će biti lošija, ali može biti u granicama prihvatljivih rezultata”.

Govoreći o tome u kojoj mjeri će budžet za narednu godinu zavisiti od sezone, Drecun kaže da “nažalost, budžet zavisi od projekcije troškova, a ne od rezultata naplate prihoda”.

Sam turizam ne može da nosi razvoj

Ako prihodi podbace mi se moramo zaduživati. Nova vlada će morati da se zaduži vrlo brzo”, rekao je Drecun.

Od nove vlade na polju ekonomije, kako ističe, očekuje da izrade strategiju ekonomskog razvoja.

Da stave akcenat na razvoj realne ekonomije, a time i privlačenja direktnih stranih investicija. Turizam treba da bude posljedica razvijene poljoprivrede, stabilnog energetskog sistema i dobre saobraćajne infrastrukture”, rekao je naš sagovornik.

Smatra i da turizam ne može da nosi razvoj.

Polazište da je turizam okosnica razvoja je greška koju su sve dosadašnje vlade činile”, rekao je Drecun.

Na pitanje da li svijet klizi u novu recesiju ili smo u nju duboko zagazili, ako se u obzir uzmu pandemija i rat u Ukrajini, Drecun odgovara: “Da, sve je projektovano. I kovid, i rat u Ukrajini, i globalna ekonomska kriza”.

Drecun je rekao da posebno od ministra Raška Konjevića očekuje principijelnost koja ga, kako je rekao, evo desetak godina krasi u politici:

I da ne dozvoli da se država zaduži dodatno, jer je nedavno žestoko kritikovao bivšeg ministra finansija. Ovo posebno, jer bi uslovi zaduživanja bili nepovoljniji od onih koje je prethodna vlada dobila”

Mora se stvoriti nova osnova egzistencije, a to znači ili će biti dobro ili ćemo nestati. Jedan veliki mislilac je rekao: ‘Na kraju će sve biti dobro. Ako nije dobro još nije kraj’”, rekao je on.

Uvozimo inflaciju

Svijet se, kako kaže Drecun, politički lagano dijeli na globaliste i suvereniste: “Prednost imaju globalisti, a energija je na strani suverenista. Vidjećemo ko će pobijediti”.

Crna Gora, kako je rekao, uvozi inflaciju i ne može uticati na nju, a jedini način je, smatra, da povećamo sopstvenu proizvodnju.

Da radimo, radimo i radimo, a da snove o nekakvim tehnološkim revolucijama ostavimo i da ne zaluđujemo narod glupostima. Bar hranu možemo proizvoditi, i to dosta brzo. A odijela i haljine možemo nositi po nekoliko godina, dok ne prođe kriza. Dilema ‘Šekspir ili kobasica’ se uvijek rješava u korist kobasice”, zaključio je Drecun.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime