5.9 C
Podgorica
10.12.2023.

Desničar Havijer Milei novi je predsjednik Argentine

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini pobijedio je kandidat krajnje desnice Havijer Milei, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova. Milei je dobio 56 odsto glasova, a kandidat vladajućih Peronista Serhio Masa 44. U predizbornoj kampanji Milei se zalagao za zatvaranje Centralne banke – u zemlji u kojoj vlada ekonomska kriza i enormna inflacija i gdje liberalizuju vlasništva nad oružjem.

Prema prvim rezultatima nakon održanog drugog kruga izbora u Argentini, pobijedio je krajnje desničarski libertarijanski kandidat Havijer Milei, čovjek koji je najavio ukidanje Centralne banke.

Politika Mileija dobila je podršku glasača koji očajnički žele promjene. Zbunio je anketare tako što je lako pobijedio kandidata vlasti, za više od 10 procenata.

Preliminarni rezultati pokazali su da je Milei imao skoro 56 odsto glasova u poređenju sa 44 odsto koliko je osvojio Masa, od skoro 90 odsto prebrojanih glasova.

Milei: Danas počinje kraj propadanja Argentine

U svom pobjedničkom govoru pristalicama u Buenos Ajresu, Milei je rekao da danas počinje rekonstrukcija Argentine i kraj propadanja Argentine.

“Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mjesto u svijetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog svijeta, kako bismo pomogli u izgradnji boljeg svijeta”, rekao je Milei.

Nakon poraza, Masa je rekao da je očigledno da rezultati nisu ono što su očekivali. Čestitao sam Havijeru Mileiju. “Od sjutra odgovornost za obezbjeđivanje sigurnosti pripada Mileiju”, napomenuo je Masa.

Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe

Bila je teška trka do samog kraja, ali je pobijedio stručnjak koji je u jednom trenutku držao motornu testeru u kampanji. Čovjek koga su poredili sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom.

Njegov govor o uvođenju američkog dolara kao zvanične valute zemlje naišao je na ovacije njegovih pristalica. Mnogi ekonomisti ipak govore o finansijskoj katastrofi.

Bez obzira na to, u zemlji u kojoj je godišnja inflacija sada preko 140 odsto i gdje dvoje od petoro ljudi živi u siromaštvu, njegova pobjeda dokazuje da su Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe. Pobeda Mileija znači da su spremni da probaju nešto novo u nastojanju da poboljšaju svoj život.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime