37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Đedović-Handanović: Sjever Crne Gore zahvaljujući povezanosti sa srpskim sistemom ostao u radu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da je u Srbiji situacija i dalje stabilna i da građani nemaju razloga za brigu.

Navodi da je, prema informacijama koje ima od kolega iz regiona, situacija i u tim državama trenutno stabilna.

“Moramo da budemo maksimalno posvećeni i angažovani, da sve kolege u elektroenergetskom sistemu budu u predostrožnosti i da nadgledaju situaciju“, rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodi da ono što se juče desilo u regionu nije nimalo jednostavno.

“To je jedan od najvećih prekida u posljednjih 20 godina, posle onoga koji se desio u Italiji, koji je zahvatio dio Švajcarske i to u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu i povezani, zemlje između sebe, ali i sa evropskim prenosnim sistemima. Tako da je situacija poprilično kompleksna i moramo biti i bili smo, ali ćemo i ostati posvećeni“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u srijedu u region došao afrički toplotni talas.

“Apsolutno su svi bili pod alarmom i to se pokazalo juče i na djelu, uspjeli smo da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida, a Elektroprivreda je, s druge strane, obezbijedila dovoljnu količinu električne energije“, navela je ministarka.

Interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i juče su bile u funkciji

Ukazuje da se u elekrtroenergetski sistem ulagalo od 2015, da je dosta investicija završeno, kao i da je dosta njih u fazi završetka.

“Ove godine ćemo imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna i u prvoj polovini naredne godine. Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama i to se vidjelo. Međutim, mi smo svi uvezani i bitno je da mi jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam“, poručila je ministarka.

Sjever Crne Gore je zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom ostao u radu, kao i TE „Pljevlja“, rekla je Đedović Handanović dodajući i da su interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

“S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbijedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to“, navela je gošća Dnevnika RTS-a.

EMS ima 15 stubova za slučaj havarije

Na pitanje može li Srbija brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, ministarka odgovara da može i da je to pokazala u nekim prethodnim situacijama, kada su se dešavali kvarovi na manjem nivou.

Objašnjava da izazovi postoje i ljeti i zimi zbog povećane potrošnje energije, kao i da je potrebno da se obezbijedi dovoljna količina energije, ali i da se ulaže kako u prenosni, tako i u distributivni sistem.

Potrošnja struje u prethodnim danima bila veća i za 30 odsto nego prethodnog juna

Ministarka Đedović Handanović je rekla i da je svaki put kada su temperature preko 30 stepeni, potrošnja veća od 15 do 20 odsto, a u prethodnim danima potrošnja je bila veća i do 30 odsto u odnosu na jun prošle godine.

„I to nije malo, to je negdje ekvivalentno nekih preko 600 megavata, odnosno termokapacitetu TENT-a B i građani treba toga da budu svjesni, da treba da budemo racionalni i ljeti kao što smo bili zimi. Mi smo zimi uspjeli da imamo i smanjenu potrošnju, građani su i manje trošili i štedjeli i zaista hvala im na tome i da ostanemo isto toliko racionalni i ljeti jer su i ljeti sistemi preopterećeni“, zaključila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Izvor: RTS

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime