26 C
Podgorica
18.06.2024.

Danska uvodi obaveznu vojnu službu za žene?

Vlada Danske predlaže da vojna služba u zemlji bude obavezna za žene zbog sve snažnijih kritika njenih zapadnih saveznika u vezi s nedostacima u oblasti odbrane.

Plan je otkrio ministar odbrane i zamjenik premijera Jakob Eleman Jensen u intervjuu za lokalne medije, prenosi Anadolija.

Nakon porasta tenzija u regionu od početka rusko-ukrajinskog rata prošlog februara, ova skandinavska država teži povećanju broja pripadnika Oružanih snaga.

Ministar je istakao da će uključivanje žena u Oružane snage pomoći Danskoj da ispuni zahtjeve NATO-a, dodajući da će njihovo prisustvo također biti korisno u svakom smislu.

Trenutno se Dankinje mogu dobrovoljno pridružiti vojsci, dok muškarci imaju zakonsku obavezu da služe najviše četiri mjeseca ukoliko su pozvani po sistemu lutrije.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo zaključke dvogodišnje revizije NATO-a u kojoj se izražava zabrinutost zbog neuspjeha Danske da investira u svoje vojne snage u skladu s geostrateškim zahtjevima.

Ranije ove sedmice, Danska se obavezala da će Ukrajini na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog donirati 19 artiljerijskih sistema haubica Cezar francuske proizvodnje.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime