19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Cijene nafte porasle više od 10 odsto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su skočile više od deset odsto i dostigle najviše nivoe u pet sedmica, jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje “crnog zlata” od novembra.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 11,3 odsto na 97,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16,5 odsto na 92,64 dolara, prenosi SEEbiz.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno.

Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u avgustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 miliona barela dnevno.

Snabdijevanje će zapravo biti smanjeno za milion do 1,1 milion barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 hiljada barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman, prenosi Mina

Samo mjesec kasnije EU će uvesti embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako slabo snabdijevenom tržištu.

“Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja biće vjerovatno povratak cijena nafte na nivo od 100 dolara. Ipak, rast cijena ograničiće vjerovatno sve nepovoljniji trendovi u ekonomiji”, rekao je Stefen Brenok iz PVM-a.

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom.

Naime, zbog visoke inflacije, centralne banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast privrede, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Očekuje se da će na idućim sjednicama američki Fed i Evropska centralna banka ponovo povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih bodova.

Zahvaljujući rastu u protekle dvije sedmice, cijene nafte odmakle su se od najnižih nivoa od januara. Ipak, i dalje su daleko niže nego u martu, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišem nivou otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

“Budući da se cijena barela u Londonu sada stabilizirala unutar raspona od 90 do 100 dolara, OPEC+ će vjerovatno biti zadovoljan ishodom, uprkos još vrlo neizvjesnim izgledima za ekonomiju”, rekao je Kreg Erlam iz kompanije OANDA.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 25 odsto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime