19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

CEDIS danas dijeli stanove i zapošljava radnike

Vanredna sjednica Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) na kojoj će, kako je planirano, biti usvojena nova sistematizacija, Pravilnik o stanovima i novoj organizaciji preduzeća, biće održana danas, potvrđeno je portalu “Dana”.

Prva tačka dnevnog reda je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a kao druga pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

Kako Dan saznaje, u CEDIS-u žure sa donošenjem ovih odluka jer je već najavljeno da će doći do promjena u Odboru direktora, ali i u vrhu menadžmenta preduzeća. Ako budu “odrađene” najavljene tačke dnevnog reda, CEDIS će imati 1.963 zaposlena, odnosno otvaraju novih skoro 300 radnih mjesta.

Portal Dana saznaje i da će CEDIS u Beranama napraviti jedan od centara kompanije, u koji će prebaciti službe za upravljanje regionom, odnosno koje će pokrivati Biujelo Polje, Pljevlja i Berane.

Ubrzo nakon naše informacije uslijedile su reakcije.

Iz GP URA su izjavili da se Demokrate Alekse Bečića na neodgovoran način odnose prema državnom dobru, vodeći isključivo računa o partiji i partijskom zapošljavanju.

“U CEDIS-u žure sa donošenjem odluka, jer je već najavljeno da će doći do promjena u Odboru direktora, ali i u vrhu menandžmenta preduzeća. Prema informacijama koje imamo, ako budu odrađene najavljene tačke dnevnog reda, CEDIS će imati 1.963 zaposlena, odnosno otvaraju novih skoro 300 radnih mjesta. Partija iznad svega i po cijenu propasti velike državne firme koju su katastrofalnim menadžerisanjem sveli na najniže moguće grane – to je njihova parola. Vizija Alekse Bečića se svodi isključivo na partijske knjižice, pokazujući neodgovorno ponašanje, državničku nezrelost i štetnost”, saopštili su iz URA.

Oglasio se i ministar odbrane Raško Konjević koji je pozvao v.d. vrhovnog državnog tužioca Maju Jovanović i prvog čovjeka Specijalnog državnog tužilaštva Vladimira Novovića da reaguju i spriječe namjeru CEDIS-a da poveća broj zaposlenih u preduzeću i usvoji Pravilnik o rješavanju njihovog stambenog pitanja. On je poručio da se radi o očiglednoj zloupotrebi službenog položaja.

– Iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili portalu Dana da nisu obaviješteni o namjeri Odbora direktora CEDIS-a da se na vanrednoj sjednici usvoji novi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ovog privrednog društva kojim se predviđa drastično povećanje broja zaposlenih kao i da se usvoji Pravilnik o rješavanju stambenog pitanja zaposlenih, već je o zakazivanju i dnevnom redu te sjednice obaviješteno iz medija, suprotno ranijoj dobroj praksi.

“Zabrinuti smo zbog odluke Upravnog odbora DOO “Crnogorski elektrodistributivni sistem” da na brzinu i suprotno zaključcima Vlade zakaže sjednicu UO i promjenom akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji omogući zapošljavanje velikom broju lica bez prethodne analize realnih potreba za novim zapošljavanjem i efeketa na poslovanje privrednog društva i bez obzira na kompleksno stanje i predatojeće izazove u crnogorskom i globalnom energetskom sektoru”, kažu iz MKI.

Oni su Danu saopštili da će preduzeti sve zakonske korake kako bi se na najbolji način zaštitio državni interes u ovom privrednom društvu.

DPS će povodom najavljene sjednice podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i korišćenja resursa državnog preduzeća u partijske svrhe. SD je pozvao na razrešenje UO.

Na brojne optužbe reagovao je izvršni direktor energetske kompanije Vladimir Čađenović.

Kako je kazao za „Dan”, tužilaštvo ima prečeg posla nego da se bavi redovnim poslovima CEDIS-a, jer za tim nema nikakve potrebe zato što kompanika funkcioniše normalno.

“Izmjene pravilnika o stambenim potrebama su usaglašavane u prethodno vrijeme sa Sindikatom, a to je redovan posao koji se događa svake godine, i u tome nema nikakve senzacije ni ekskluziviteta. Kada je riječ o sistematizaciji, da neko želi neograničeno zapošljavanje, onda bi ostavio važeću sistematizaciju, koja ne predviđa broj izvršilaca na jednom radnom mjestu, što znači da bi se na jednom radnom mjestu mogao zaposliti neograničeni broj izvršilaca”, kazao je Čađenović.

Reagujući na optužbe Konjevića, Čađenović navodi da ministar treba da ćuti, naročito kada su pravilnici u pitanju, jer je ušao u Vladu izbornog povjerenja i mijenjao pravilnike koji se odnose na igre na sreću.

“Neka objasni, između ostalog, kako to da mu u imovinskom kartonu osvane automobil iste marke koje je nabavio u toj godini za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ima tužilaštvo oko gospodina Konjevića čime da se bavi prije nego CEDIS-om”, istakao je Čađenović.

Poručio je i da, ukoliko neko sumnja da u poslovanju CEDIS-a ima zloupotrebe, ohrabruje sve državne organe da to provjere.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime