17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Bulatović: Manjinska vlada je prosto natezanje ko će od marginalnih političkih struktura da ima više fotelja

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović rekao je danas da je pitanje zakazivanja i nezakazivanja sjednice Skupštine nametnuto i izmišljeno od partija „koje žele da vladaju Crnom Gorom bez dovoljne političke podrške građana“.

„I to im očigledno teško ide, jer postoje drugi politički subjekti koji im to ne dozvoljavaju, subjekti koji ne dozvoljavaju izigravanje izborne volje… Potpuno nije kompatibilno da neko smatra da je predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić dobar čovjek, da nemaju protiv njega ništa lično, a ovamo ga optužuju da je zloupotrijebio položaj, da je zgazio Ustav, da radi nešto protiv građana Crne Gore. Da li je ova kriza posljedica pada Vlade, budžeta i projekta Evropa sad, da li ima rat u Ukrajini neke implikacije na povećanje cijena? Koja je to vlada u Crnoj Gori koja će da zaustavi svjetske procese na polju ekonomije? Ja mislim da treba da pokažemo odgovornost, ne da se polarizujemo sada. Treba da se okupimo svi politički subjekti, da vidimo da dolaze teški dani za Crnu Goru, ne zbog toga što nije formirana vlada, ali je to neodgovorno što vlada još nije formirana“, rekao je Bulatović na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, odgovarajući psolanici SDP-a Draginji Vuksanović Stanković.

Ona je prethodno rekla da je sjednica Odbora, koja je nastavak sjednice od decembra prošle godine, sazvana kako bi se skrenula pažnja sa kršenja Ustava i Poslovnika parlamenta i nezakazivanja sjednice na kojoj bi se raspravljalo prije svega o smanjenju akciza na gorivo.

Bulatović je, govoreći o manjinskoj vladi, kazao da je to“natezanje ko će da ima više fotelja, borba za fotelje između marginalnih političkih struktura, koje voljom dogovora iza kulisa i voljom nekih međunarodnih centara žele da upravljaju Crnom Gorom, sa 15 poslanika maksimalno“.

„Nije baš logično 15 od 81. Bez obzira kolika snaga bila onih koji to kontrolišu. DF kao najveći subjekt u prethodnoj parlamentranoj većini koja još traje, nije mogao da utiče na procese u Vladi. Vlada je radila na osnovu svojih propisa, Poslovnika o radu, mogla je da donese najgore odluke po državu na osnovu poslovničkih odredbi. Odluke na Vladi se donose većinom. Zamislite sada da neke manjinske stranke, koje imaju pet mandata i jedna grupa sa četiri mandata, da imaju većinu u vladi, mislim da to nije normalno, niti je dobro za Crnu Goru. Ja mislim da od ove Vlade koja je pala, biće gora manjinska koja je smišljenja i manje će trajati. Treba što prije dogovorm da dođemo do izbora uz razumijevanje razlika koje postoje i da se to prevaziđe“, poručio je Bulatović.

On je rekao da Bulajić nikad nije pomenuo riječ blokada Skupštine, niti je DF pominjao riječ blokada.

„Govoreno je o zakazivanju sjednice kad se unutar parlamentarne većine koja je razvlastila DPS napravi nova vlada, plus manjine, ili kada se napravi nova vlada državnog jedinstva ili najšira vlada koja će da raspiše što prije izbore pod uslovima koji treba da dogovorimo. Sve drugo je jedna izborna trgovina, prevara i prekrajanje izborne volje građana“, rekao je Bulatović.

Vuksanović Stanković je odgovorila da nije normalno bilo ni da DF kao najveći politički subjekt u vlasti, ne bude dio Vlade Zdravka Krivokapića pa su glasali za tu Vladu.

„Ne samo što ste glasali nego ste sad priznali da nijeste imali politički uticaj u toj Vladi, iako je Krivokapić bio nosilac vaše liste. Nije normalno da ni SNP koji je bio na vašoj listi bude sada u manjinskoj vladi. Jeste li Vi da zakažemo do kraja mjeseca sjednicu Skupštine sa tačkom dnevnog reda smanjenje akciza na gorivo? Ako neće Bulajić, zakazaće je neki drugi potpredsjednik, koleginica Bošnjak je rekla da neće, ali zakazaće je Ervin Ibrahimović“, kazala je Vuksanović Stanković.

Slaven Radunović (DF) dobacio je da to ne može i da je to političko pitanje.

„Može, ja sam pravnik, kad neko zloupotrebljava Poslovnik, može. Ovo je pravno pitanje“, odgpvoorila je Vuksanović Stanković Radunoviću.

Bulatović je rekao da od nje „kao najistaknutijeg političara u suverenističkom bloku“ želi da podijeli neko gledanje i postignu dogovor.

„Prešli ste i Mila Đukanovića sa ugledom i stavovima… Nije normalno da nenormalne stvari piodržavamo u tolikom vremenskom periodu“, kazao je Bulatović.

 

Izvor: Borba

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime