24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Britanska vlada upozorila građane: U Crnoj Gori mogući obračuni kriminalnih klanova!

U ažuriranim savjetima britanske vlade za putovanje u Crnu Goru, građani se, između ostalog, upozoravaju da može doći do nasilnih zločina između organizovanih kriminalnih grupa, te da bi trebalo biti na oprezu!

U rubrici koja sadrži informacije vezane za bezbjednost, na sajtu britanskog ministarstva, navodi se da se u Crnoj Gori sporadično dešavaju protesti i demonstracije, često ispred vladinih ili vjerskih objekata i Skupštine.

Oni su uglavnom mirni, ali mogu dovesti do prekida saobraćaja, a povremeno su uključivali i sukobe sa policijom i potencijalno su uključivali nasilne incidente, kao što je to nedavno bio slučaj na Cetinju u septembru 2021. godine. Bilo je više protesta širom Crne Gore nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore 4. februara. Nekoliko političkih partija je najavilo da bi mogle sazvati opsežnije proteste“, navodu se u obavještenju.

Britanskim državljanima se preporučuje da budu obazrivi i u toku sa lokalnim dešavanjima, da provjeravaju lokalne medije i izbjegavaju demonstracije ili velika okupljanja, kao i da pronađu alternativne puteve, gdje je to moguće.

U slučaju bilo kakvih incidenata, trebalo bi da se pridržavate savjeta lokalnih vlasti. Ne mogu se isključiti teroristički napadi u Crnoj Gori. Napadi mogu biti neselektivni, uključujući i mjesta koja posjećuju stranci. Teroristi mogu da gađaju vjerske objekte, uključujući crkve. Postoji povećana prijetnja od terorističkih napada širom svijeta protiv interesa Ujedinjenog Kraljevstva i britanskih državljana, od grupa ili pojedinaca motivisanih sukobima u Iraku i Siriji. Trebalo bi da budete na oprezu u ovom trenutku“, piše u uputstvu na sajtu britanskog ministarstva.

Takođe se preporučuje da se preduzmu razumne mjere predostrožnosti da se lica i njihove stvari zaštite od uličnog kriminala, posebno u većim gradovima.

Ne ostavljajte dragocjenosti bez nadzora i pazite na džeparoše na javnim mjestima kao što su turistička mjesta, plaže, aerodromi i u javnom prevozu. Koristite hotelski sef ako je moguće. Prijavite sve incidente kriminala lokalnoj policiji i pribavite policijski izvještaj. Ukoliko izgubite pasoš, obratite se i britanskoj ambasadi u Podgorici. Može doći do nasilnih zločina između organizovanih kriminalnih grupa. Trebalo bi da budete oprezni, da budete pažljivi i da budete svjesni svog okruženja. U slučaju bilo kakvih incidenata, trebalo bi da se pridržavate savjeta lokalnih vlasti“, navodi se u obavještenju.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime