24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Bošnjak i Miler: Ozbiljno razmotriti Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi participirale sve parlamentarne stranke

Jedno od mogućih rješenja izlaska iz političke krize u Crnoj Gori je formiranje Vlade nacionalnog jedinstva sa oročenim mandatom, u kojoj bi participirale sve parlamentarne političke partije, a koje treba ozbiljno razmotriti, složili su se potpredsjednica Skupštine Crne Gore i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U saopštenju se navodi da se Bošnjak danas sastala sa Milerom.

Iz Skupštine su kazali da se Bošnjak zahvalila Mileru na “korisnim sugestijama i korisnim savjetima koje je ambasada Austrije imala tokom pripremanja predloga Zakona o privremenom izdržavanju djece koji je predvidio osnivanje Alimentacionog fonda”.

Navodi se i da su sagovornici razmijenili gledišta na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori u kontekstu formiranja tzv. manjinske Vlade, a i u kontekstu širih geopolitičkih dešavanja, posebno rata u Ukrajini.

“Potpredsjednica Bošnjak je iskazala sumnju da najavljena “manjinska” vlada, ako uopšte dođe do njenog formiranja, neće dati značajnije reformske domete, navodeći da je taj projekat kontroverzan, posebno u dijelu navodne bezuslovne podrške Demokratske partije socijalista”, piše u saopštenju.

Bošnjak je istakla da nacionalne partije manjina treba da budu dio svake vlasti, kako bi se manjine osjećale integrisanim u crnogorsko društvo i kako bi bio očuvan dobar multietnički sklad u Crnoj Gori.

“Sagovornici su se složili da, u kontekstu ukupnih dešavanja, je jedno od mogućih rješenja izlaska iz političke krize u Crnoj Gori i formiranje Vlade nacionalnog jedinstva sa oročenim mandatom, u kojoj bi participirale sve parlamentarne političke partije, a koje treba ozbiljno razmotriti. Oni su se takođe usaglasili da bi usled ratnih dešavanja u Ukrajini i nadolazeće ekonomske krize čije se posledice već održavaju i na Crnu Goru, ovo bilo jedno od potencijalnih rješnja, koje bi skrenulo pažnju sa izraženih razlika, na ne neke konkretne zadatke, poput izmjene izbornog zakonodavstva, sanacionih mjera usled ekonomske situacije ali i deblokade institucija sistema i intenziviranja procesa evropskih integracija jer Zapadni Balkan, kao srce Evrope mora biti stabilan, a to se postiže integracijom ovog prostora u Evropsku Uniju”, piše u saopštenju.

Miler je istakao da je Austrija spremna da da doprinos intenziviranju evropskih integracija, kroz konkretne projekte koji bi doprinijeli upoznavanju običnog stanovništva, posebno u lokalnim zajednicama sa benifitima koje bi oni imali od članstva u Evropskoj uniji.

“Bošnjak se zahvalila na inicijativi za sastanak i istakla da međunarodni faktor treba da bude inicijator a možda i moderator širokog dijaloga u cilju razrješavanja političke krize i deblokade institucija te postizanju kompromisa”z zaključuje se u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorVijesti
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime