23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

BIRN: MUP nabavio izraelski softver za prepoznavanje lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) posjeduje opremu za prepoznavanje lica koja se može koristiti u okviru sistema za nadzor javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi, piše BIRN, navodeći da je to pokazalo njihovo istraživanje.

Podaci koje je BIRN-u dostavila Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) pokazali su da je MUP nabavio softver za prepoznavanje lica Better Tomorrow koji proizvodi izraelska kompanija AnyVision. Softver je nabavljen u okviru projekta sistema video nadzora javnih površina, a kamere, čija je namjena prepoznavanje lica, postavljene su na lokacijama u Podgorici, Baru i Budvi.

Tokom nadzora 2021. i 2022. godine AZLP je utvrdio da su takve kamera bile uključene, ali da one nisu povezane na softver za prepoznavanje lica, koji je u tom momentu bio u fazi implementacije, podsjeća BIRN.

Navode da MUP nije odgovorio na njihova pitanja od prošlog decembra, koja se odnose na detalje nabavke softvera i kamera za video nadzor, uključujući i da li je tokom testnog režima rađena biometrijska analiza.

“U Crnoj Gori ne postoji jasan zakonski okvir kojim je regulisana upotreba biometrijskih mjera na javnim površinama i njihova masovna obrada. Zakonom o zaštiti ličnih podataka predviđeno je da biometrijske mjere mogu primjenjivati državni organi radi bezbjednosti lica ili imovine, ali samo u vezi sa ulaskom u poslovni i službeni prostor uz prisustvo zaposlenih. Zakonom je predviđeno da se radi bezbjednosti mogu snimati javne površine”, piše BIRN.

Zakonom je, dodaju, predviđeno i da prije svake automatske obrade biometrijskih podataka MUP mora tražiti saglasnost AZLP-a, jer to predstavlja poseban rizik za lična prava i slobode.

Izraelska kompanija AnyVision opisuje program Better Tomorrow kao „najnapredniji svjetski taktički sistem za nadzor zasnovan na vještačkoj inteligenciji, sposoban da otkrije, prati i prepozna osobe od interesa i predmete na masovnim skupovima u realnom vremenu“.

“Prema pisanju izraelskog dnevnika Haaretz iz jula 2019. godine i američkog The Washington Posta iz novembra 2021. godine, tehnologiju AnyVision-a za prepoznavanje lica , između ostalih, koristila je izraelska vojska 2019. godine za tajni nadzor nad palestinskim civilnim stanovništvom u okupiranoj Zapadnoj obali, nakon čega je svjetski tehnološki gigant Microsoft, prema pisanju agencije Reuters, odlučio da proda svoje akcije u izraelskoj start up firmi i saopštio da više neće praviti manjinska ulaganja u kompanije koje prodaju kontroverznu tehnologiju”, piše BIRN.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime