27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Bečić: Izvjesno da će Marković biti VDT, smjena Brđanina logičan epilog

 

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić poručio je u intervjuu TV Vijesti da su u sedmicama pred nama izvjesne promjene na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije, ali sa druge strane ne vidi takav epilog u slučaju šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića, kao ni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Borisa Milića.

Bečič je rekao da, nakon važnih reformi, očekuje konkretne pomake na evropskom putu Crne Gore i zatvranje velikog broja poglavlja već ove jeseni.

Televizija Vijesti prvo je Bečića pitala kada se može očekivati rekonstrukcija Vlade, budući da u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” najavljuju da to može biti u prvih nekoliko mjeseci ovve godine.

“Sporazumom je definisano da će se rekonstrukcija, na način kako je predviđeno i detaljno razrađeno, realizovati najkasnije sa usvajanjem budžeta za 2025. godinu. Svakako, to pitanje i detaljno razrađivanje tog pitanja je u nadležnosti konstituenata i potpisnika toga Sporazuma i u konačnom predsjednika Vlade jer on, formalno-pravno, saglasno Ustavu, predlaže rekonstrukciju Vlade, odnosno promjene u svom Kabinetu”, kazao je Bečić.

Ako to bude ranije, znaći do polovine godine, hoćete li Vi to podržati?

Bečić: Pa rekao sam sve je stvar dogovora.

Je li ovo pitanje do sada otvarano?

Bečić: Do ovog trenutka, na sastancima kojima sam ja prisustvovao na liderskom nivou, nije se otvaralo ili aktuelnizovalo ovo pitanje.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović predložio je Vladi da smijeni direktora policije Zorana Brđanina. Zašto Vlada još nije razmatrala tu njegovu inicijativu?

Bečić: Gospodin Šaranović je učinio ono što je obećao crnogorskoj javnosti. Nakon što nadležne Vladine komisije razmotre to pitanje i upute ga Vladi, Vlada će svakako razmatrati i odlučivati o tom pitanju, sa jedne strane, a sa druge strane, imajući u vidu neku dosadašnju praksu, kako sam razumio, i stanovišta Vlade i komisija unutar Vlade, praksa je negdje da se iskristališe i drugi korak koji prati određeno razrješenje, a to je imenovanje VD, u konkretnom slučaju direktora Uprave policije, tako da je za očekivati da nakon konsultacija između ministra unutrašnjih poslova i predsjendika Vlade, gdje je ministar unutrašnjih poslova, siguran sam spreman da predloži ne jedno ime, nego više kredibilnih imena se iskristališe i ono što će biti konačan predlog ministra unutrašnjih poslova ka Vladi.

Ima li na Vladi konsenzusa da gospodin Brđanin bude smijenjen?

Bečić: Očekujem da to bude logičan epilog. U svakom slučaju, dobro je da imamo uspješnu finalizaciju tog procesa što je prije moguće.

Ministar pravde iz Pokreta Evropa sad Andrej Milović traži da se smijeni šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković, a takođe i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boris Milić. Da li Vi dijelite to mišljenje da su na ovim pozicijama potrebne promjene?

Bečić: Ja dijelim mišljenje u potpunosti Glavnog specijalnog tužioca, gospodina Novovića, koji je saopštio, sa čime se ja potpuno slažem, da njemu pripada dominantno pravo odlučivanja, to mu je i Zakon dao za pravo, u dijelu izbora šefa SPO a vidite da svjedočimo i po rezultatima i svakodnevnim akcijama, veoma uspješnoj saradnji šefa SPO i GST-a. U odnosu na drugi dio Vašeg pitanja, za ovih 60 dana imam veoma profesionalnu, korektnu saradnju sa direktorom ANB-a. Po Zakonu o ANB-u, direktora Agencije ili potencijalno njegovo razrješenje predlaže predsjednik Vlade i ja do ovog trenutka nijesam na bilo koji način svjedočio nekoj inicijativi koja bi išla u pravcu razrješenja direktora ANB-a.

Skupština će već u januaru, u drugom krugu, birati Vrhovnog državnog tužioca. Je li, po Vama, izvjestan izbor kandidata Milorada Markovića?

Bečić: Pa, ako imamo u vidu javno saopštene stavove mnogih poslaničkih klubova koji na bilo koji način, u moralnom i profesionalnom smislu, ne osporavaju g. Markovića, čini mi se da je taj izbor izvjestan. Što se tiče poslaničkog kluba Demokrata, to ste čuli među prvim javno saopštenim stavovima, da ćemo mi podržati u drugom krugu gospodina Markovića. Na taj način poslati jednu snažnu poruku u susret očekivanoj međuvladinoj konferenciji i prije evropskih izbora koji su negdje predviđeni za proljeće dobiti i u formalnom smislu priznanje i pozitivan signal iz Brisela i krenuti da se pripremamo za zatvaranje velikog broja pregovaraćkih poglavlja, koje bi se aktuelizovalo sa početkom mandata nove Komisije, odnosno početkom jeseni, a što bi u konačnom Crnu Goru katapultiralo ka evropskom putu.

Crna Gora u više od 75 odsto ambasada nema ambasadore. Predsjednik države Jakov Milatović tvrdi da je Vlada ignorisala njegov zahtjev i inicijativu za komunikacijom ne bi li se popunila diplomatska mreža. Da li Vlada sprema predloge ambasadora i kada se oni mogu očekivati?

Bečić: To je vrlo osjetljiv proces, zahtijeva ponekad i višemjesečnu analizu, kako bi, uz poštovanje kriterijuma, došli do najkvalitetnijih kadrovskih rješenja na način koji nas obavezuje Zakon – da imamo maksimalno 30 posto političkih imenovanja i 70 posto karijernih diplomata. Ministar vanjskih poslova g. Ivanović zaista sa dužnom pažnjom i veoma kvalitetno pristupa rješavanju tog problema. Siguran sam i znam iz komunikacije da sprovodi i realizuje komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama. Svakako radi se u periodu od nekoliko mjeseci vjerovatno u nekom slučaju prije u nekom malo kasnije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime