15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Bardhi: Približavanjem Bogu, približavamo se jedni drugima

Građani i građanke islamske vjeroispovijesti u Ulcinju proslavljaju danas jedan od dva najveća blagdana Kurban Bajram ili Dan žrtve, koji traje četiri dana. Rano jutros u 20 džamija na seoskom području ove opštine klanjan je bajram-namaz.

Na prostoru bivše džamije u Meraje bajramsku molitvu predvodio je hadži Ali ef. Bardhi, koji je pozvao vjernike i sve ljude da se vrate i približe jedni – drugima kroz približavanje Bogu.

“ Bajramski dani zapravo su dani bajramske radosti, a radost kada se dijeli sa drugima, ona se povećava. Daj Bože da svaki dan bude Bajram, ne samo jedan dan kad se slavi, da uzimamo ono što je dobro, ovim danima, da prenesemo drugim danima u životu. Da živimo harmonično, složno, kako je Bog saglasan da mi budemo, da bude mir, ljubav i poštovanje prema ljudima. Želim da bajramske praznike proslavite u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost sa svojim najdražima, prijateljima i susjedima ”, poručio je predsjednik islamske zajednice u Ulcinju Ali Bardhi, uz poruku “Kurban-bajram šerif mubarek olsun”.

Premijer Dritan Abazović prisustvovao je klanjanju bajram-namaza u Ulcinju povodom islamskog praznika Kurban Bajrama.

Nakon vjerskog obreda u džamijama, vjernici praznik obilježavaju u porodičnom ambijentu, a simboličan broj  broj muslimanskih vjernika, koji žive u drugim mjestima i inostranstvu došao je da ovaj praznik provede sa članovima porodice.

Ovaj praznik za porodicu Mehmedović iz Zoganja predstavlja radost i praznik koji zbližava. “Dočekujemo i ispraćamo goste. Prave se slatkiši, pravi se baklava. Siječe se kurban, ko ima više podijeli se meso najsiromašnijim porodicama, kako bi i oni proslavili ovaj praznik, a cilj darivanja je zbližavanje ljudi i njegovanje dobrosusjedskih odnosa”, kaže Mehmedović.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime