14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Balkanske džez veze moto festivala Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori

Balkanske džez veze je ovogodišnji moto 15-tog po redu izdanja festivala Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, koji će se održati od 1. do 30. aprila.

U okviru koncertnog programa gostovaće premijerno u Crnoj Gori Vokalni kvartet Ming iz Beograda, pod vođstvom pijanistkinje i kompozitorke Nevene Pejčić, Gordan Spasovski Trio iz Skoplja koji će predstaviti svoj uspješni debitantski album “Light Pillar”, Mimika Orchestra iz Zagreba pod vođstvom kompozitora i multiinstrumentaliste Maka Murtića.

Pored toga, takođe premijerno predstaviće se ansambl iz Istanbula, džez trio predvođen pijanistom i kompozitorom Baturajem Jarkinom uz učešće Nagme Jarkin, vokalne solistkinje i izvođačice na turskom tradicionalnom instrumetu kemeče. Mladi podgorički bend Kuhinjazz predstaviće takođe svoju autorsku muziku. Pored mladih i perspektivnih muzičara i grupa nastupiće kvartet saksofona SUper Sax 4, iz Subotice, koji čine iskusni saksofonisti: Jasna Jovićević, Adam Klem, Gabor Bunford i Maks Kočetov.

U okviru stalnog serijala Džez na filmu prikazaćemo premijerno dokumentarac o Herbiju Henkoku iz 2006. (Herbie Hancock: Possibilities) u režiji Daga Bajroa i Džona Fajna, i francuski igrani film o Đangu Rajnhardu iz 2017. (Django) u režiji Etjena Komara.
Pored Podgorice, na mapi festivalskih dešavanja su Cetinje, Bar i Pljevlja.

U organizaciji najveće džez manifestacije u našoj zemlji učestvuju KIC “Budo Tomović”, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Turistička organizacija Podgorice, Muzeji i galerije Podgorice, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Kulturni centar Bar, Opština Pljevlja i Centar za kulturu Pljevja, Institut Yunus Emre, Turkish Airlines i Francuski institut.

Završnu sedmicu festivala pratiće predstavnici francuskog radija Couleurs Jazz Radio.
Proslavom Međunarodnog dana džeza 30. aprila, zaokružujemo program JAM 2022. sa gostovanjem Mimika Orchestra.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime