34.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Arhiepiskop Kipra tvrdi da je nesporazum: Nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske koja je pod Patrijaršijom srpskom

Arhiepiskop kiparski Georgije, nakon reakcija koje je izazvala njegova izjava, pojasnio je da za Kiparsku crkvu „nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske koja je pod Patrijaršijom srpskom”.

Povod za izjavu, ustvrdio je on, bio je odgovor na novinarsko pitanje o odnosima sa Crkvom crnogorskom koja je, kako kaže, „vjerovatno dovela do nesporazuma“, nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u petak, 7. 2024 .

“Želio bih da razjasnim nešto u svojoj jučerašnjoj izjavi što je možda dovelo do pogrešnih tumačenja i pogrešnih utisaka”, navodi se u saopštenju.

Sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, kako je rekao poglavar Kiparski arhiepiskop, uopšte nije razgovarao, niti se dotakli bilo čega što se tiče autokefalne SPC ili lokalne crkvene vlasti u Crnoj Gori.

“Ono što je vjerovatno dovelo do nesporazuma je moj odgovor na novinarsko pitanje o našim odnosima sa Crkvom crnogorskom. A ja sam precizno odgovorio da su naši odnosi sa autokefalnim Crkvama, ističući da Crkva u Crnoj Gori nije autokefalna. Svojom izjavom nisam implicirao, niti impliciram da očekujemo ili favorizujemo autokefalnu crkvu u Crnoj Gori”, pojašnjava se u saopštenju.

Za Kiparsku crkvu, istakao je Arhiepiskop Georgije, nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske, koja je pod Patrijaršijom srpskom.

“Ovo je van naše nadležnosti”, zaključio je on.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime