5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Antikabare “DŽENTLMEN” 17. novembra u DODEST-u

Poetsko – muzički performans ANTIKABARE “DŽENTLMEN” čiji cilj je popularizacija poezije i muzike na jedan drugačiji i autentičniji način, biće izveden u okviru dramskog programa KIC-a “Budo Tomović“ u petak 17.novembra , u sali DODEST, od 20 sati.

“Ako danas kabare poznajemo kao žanr koji želi da zabavi publiku, onda je antikabare “Džentlmen” sušta suprotnost tome… Sačuvati poetiku i publiku je i naš cilj…”, piše u najavi ovog događaja.

Kako stoji u pojašnjenju za publiku, Antikabare “Džentlmen” nije stvoren da se nameće.

“Neće riješiti nijedan veliki problem, kako u geopolitici i društvu, tako ni autorima, ali je priuštio nezaboravan proces – mjesece i mjesece neprestanog rada na poeziji i muzici, za koje su vrijeme autori shvatili da ne samo da postoji prostor za čistu poetiku, već da taj prostor nikad nije bio ni upitan, jer taj prostor je sam čovjek, a kad, koliko i hoće li uopšte zakoračiti u tu svoju bezgraničnost to je na njemu samom”, poručuju autori.

Jovan Dabović

Pojašnjavaju da, Antikabare “Džentlmen” ima svoju dramsku formu i strukturu, ali ona je sekundarna u odnosu na impresiju koju izaziva spoj poezije i muzike.

“Muzike, koja opet, prati poeziju i umjesto da je kroti, ona joj daje slobodu koja je ograničena jedino vremenskim izvođenjem, ali ostaje kao utisak, ili otisak poput tetovaže u gledaočevoj percepciji i recepciji. Tetovaže koja se ne briše. Koja nije modni detalj. Ni broj. Ni pripadnost… Već određenost i trajanje. Što je svrha svake umjetnosti”,  poručili su.

Pisac i dramaturg Obrad Nenezić kazao je o svom djelu:

“Džentlmen” se obraća jednoj, imaginarnoj ženi, koja je njegov “Crno-bijeli svijet”, “Neizdrž”, “Gospod, ali ne i Bog”… Njegov “Centar svijeta”, ali ne samo kao žena, već personifikacija života, sa svim njegovim vrlinama i manama, izazovima i nedaćama, radostima i ljepotama…. Odnosno, “Džentlmen” će nam interpretirati i ispjevati čitavu “Istoriju njihove bolesti” u kojoj je ljubav uzrok i posljedica za sve motive od kojih se živi i od kojih se, napokon, i umire.”

Slobodanka Bobana Dabović Đurić

Podsjećamo, riječ je o savremenoj scenskoj formi čiju režiju i poeziju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić, uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću, a kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić. Kostime je radila Vera Šoškić, a scenografiju Darko Musić. Koproducenti poetsko – muzičkog performansa su KIC “Budo Tomović“ i Kulturni centar Bar.

Ulaznice se po cijeni od 5 eura mogu kupiti na biletarnici KIC-a (9-20h), a broj za rezervaciju je 020 664 237.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime