19.6 C
Podgorica
29.05.2024.

ANB ispitala navode o ugroženosti Duška Kneževića

 

Agencija za nacionalnu bezbjednost odradila je bezbjednosnu provjeru pritvorenog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića. Provjera je izvršena na predlog Uprave policije, a rezultate postupka, budući da su tajni, nijesu mogli saopštiti, piše Dan.

Iz policije tvrde da su o tome obavijestili Kneževićevog tadašnjeg branioca. Međutim, advokati Zdravko Đukanović i Dražen Medojević, koji su bili na saslušanju Kneževića nakon dolaska u Crnu Goru, u izjavama za “Dan” tvrde da nemaju nikakvih podataka o tome.

– Nisam dobio nikakvu procjenu. Ako ima procjene, treba da je dostave braniocima. Ja sam pisao zahtjev za procjenu i nikad mi nije dostavljena, kazao je Đukanović za “Dan”.

Iz policije, ipak, tvrde da je sve odrađeno po zakonu i da je “tadašnji branilac” Kneževića obaviješten.

Sektor policije posebne namjene je prema nadležnom organu, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, inicirao postupak izrade bezbjednosne procjene stepena ugroženosti lica za koje ste izrazili interesovanje, koja je sačinjena od strane ovog organa. Bezbjednosna procjena stepena ugroženosti je klasifikovan, tajni podatak, označen oznakom tajnosti “Povjerljivo”, sačinjen je od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost i uz njihovu saglasnost, a na osnovu člana 26 stav 1 tačka 12 Zakona o tajnosti podataka sa sadržinom iste smo upoznali tadašnjeg branioca pomenutog lica, dok u skladu sa članom 56 istog zakona nijesmo u mogućnosti da bez saglasnosti ovlašćenog lica, koje je odredilo stepen tajnosti, isti ustupamo drugim licima, saopšteno je iz Tima za odnose s javnošću Uprave policije.

Redakcija “Dana” pitanja o postupku procjene bezbjednosti Kneževića uputila je i ANB-u, ali im odgovore nijesu dostavili.

Iz Ministarstva pravde juče je saopšteno da je Knežević smješten u urednoj ćeliji površine osam kvadratnih metara, koja posjeduje krevet, čistu posteljinu, odvojen toalet, sto i stolice, što se smatra CPT standardom za jednokrevetne ćelije.

Knežević se ranije juče pismom obratio Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora. On se žalio na izuzetno loše uslove u istražnom zatvoru u Spužu i zatražio je prijem kod Šćepanovića kako bi mu iznio svoje zahtjeve u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR).

Od prvog dana izručenja Kneževića njegova odbrana tvrdi da je zbog dokaza koje iznosi njegova bezbjednost ugrožena. I ministar pravde Andrej Milović nedavno je kazao da se Kneževiću ne može garantovati sigurnost i da postoji opasnost od odmazde zbog podataka koje iznosi. Odmah je reagovao Kneževićev pravni tim iskazujući zabrinutost za bezbjednost klijenta.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime