32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Ako želite zdravo srce, izbjegavajte ovu hranu!

Zdravlje srca je sve veća briga za mnoge ljude, posebno jer su kardiovaskularne bolesti i dalje jedan od vodećih uzroka smrti širom svijeta.

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca, utičući na sve, od krvnog pritiska do nivoa holesterola. Iako se mnogi ljudi usredsrede na izbjegavanje očiglednih “krivaca” poput brze hrane i slatkiša, takođe je važno shvatiti da nije sva naizgled zdrava hrana toliko korisna kako se čini, tvrde stručnjaci.

Određena popularna hrana, koja se reklamira kao zdrava, može sadržati skrivene sastojke koji mogu negativno da utiču na naše srce. Doktori Rimas Geiga i Ralf Valdo istakli su nekoliko takvih opcija.

1. Konzervirano povrće

Konzervirano povrće je praktično, ali često sadrži natrijum radi očuvanja ukusa i roka trajanja.

“Povišeni unos natrijuma izravno je povezan s visokim krvnim pritiskom, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, među ostalim rizicima”, kaže dr Geiga za SheFinds.

Za zdraviju opciju, predlaže odabir svježeg ili smrznutog povrća, koje obično ne sadrži dodatni natrijum i ima više hranjivih materija.

2. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je steklo popularnost zbog svojih raznih zdravstvenih prednosti. Međutim, dr Valdo upozorava da je kokosovo ulje bogato zasićenim mastima i kalorijama, a Amerikan Hart Asosiješen preporučuje ograničavanje unosa zasićenih masti.

Dr Valdo predlaže korišćenje zdravijih alternativa, kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada, koji sadrže korisne masti bez istog nivoa zasićenih masti.

3. Granola

Granola se često smatra zdravim izborom za doručak, ali dr Valdo naglašava: “Granola je često bogata dodanim šećerom, puna je kalorija i sadrži zasićene masti iz orašastih plodova i ulja.”

Ti faktori mogu dovesti do gojenja, upale i povećanog rizika od srčanih bolesti tokom vremena. Za zdraviji doručak, dr Valdo preporučuje odabir običnog grčkog jogurta s dodatkom svježeg voća i orašastih plodova.

4. Suvo voće

Iako suvo voće sadrži vlakna i hranjive materije, takođe ima vrlo visok sadržaj šećera i kalorija zbog procesa dehidracije.

“Konzumiranje previše sušenog voća može da poveća šećer u krvi, podstakne gojenje i poveća rizik od srčanih bolesti”, upozorava dr Valdo.

Svježe voće je bolji izbor, a jabuke, bobičasto voće i citrusi izvrsni su izbori za zdravlje srca.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime