23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Živković: Stavljanjem lisica na ruke u Crnoj Gori presuda već ispisana

Pismo koje je Milivoje Katnić poslao porodici, a koje predstavlja svojevrsnu oporuku, ukazuje na njegovo alarmantno zdravstveno stanje koje može imati za posljedicu i smrtni ishod, poručio je predsjednik DPS Crne Gore Danijel Živković.

Čovjek koji je obavljao jednu od najvažnijih državnih funkcija i koji je decenijama bio sudija Apelacionog suda – a potom i glavni specijalni tužilac, koji je duboko u sedmoj deceniji života, nije zaslužio ovakav tretman. Svjestan sam da Milivoju Katniću neće pomoći obraćanje predsjednika, “organizovane kriminalne grupe” kako neki od njegovih progonitelja nazivaju Demokratsku partiju socijalista. Niti očekujem da će tužilaštvo nakon ovog reagovanja odustati od očigledne namjere da Katnića pritvore pa čak i po cijenu njegovog života. Ipak, ljudska je i lična obaveza svih da podignemo glas i ukažemo na nehuman odnos i tretman koji Katnić ima dok boravi u UIKS-u”, saopštio je Živković.

Ističe da su Katnićevo utamničenje priželjkivali mnogi u Crnoj Gori, posebno oni koji su se tada našli na meti rada tužilaštva kojim je rukovodio, a nije ih bio mali broj.

Javnost pamti da je bivši glavni specijalni tužilac vodio i niz slučajeva koji su rezultirali lišavanjem slobode brojnih funkcionera DPS. Nijesmo to nikada komentarisali – već smo kroz poštovanje pretpostavke nevinosti ostavljali institucijama da rade svoj posao. Ipak, ne možemo zaboraviti najave Katnićevog hapšenja od strane tadašnje opozicije a današnje vlasti, koji su se zaklinjali da će ga poslati u Spuž čim se domognu vlasti. To je očigledno cijena koju Katnić plaća danas. Cijenu političkih promjena koja u naletu bolesnog i ostrašćenog revanšizma nastoji suditi i presuditi svima koji su bili istaknuti državni funkcioneri prije političkih promjena”, naveo je on.

Kako je naveo, u toj računici, ipak, valjalo bi da svi oni koji postupaju po ovom planu imaju na umu i kompleksnu istoriju Crne Gore koja je prepuna međusobnih namirivanja i nadgornjava i u kojoj se često postupalo po principu beskonačnog međusobnog ćeranja.

A baš u takvo ćeranje bi društvo moglo zapasti nakon niza incidenata – od kojih je posljednji hapšenje direktorice ASK-a uz, kako reče jedan član Vlade, cirkus koji je taj čin pratio, budući da je postalo jasno da se tužilaštvo pretvorilo u prijeke isljednike i gospodare života i smrti. Cilj akcija je da se ugrozi dostojanstvo pojedinca i da se napravi spektakl koji se sprovodi u koordinaciji sa privilegovanim medijima, pod dirigentskom palicom političara koji taj čin slavodobitno pozdravljaju prije nego što se i desio, uz dramatiku kojoj treba da doprinesu namrštena lica sa fantomkama”, naveo je Živković.

Istakao je i da je stavljanjem lisica na ruke u Crnoj Gori, presuda  već ispisana, suđenje je nepotrebno, “obrazloženje možemo čitati u novinskim zapisima, a tekstovi pojedinih medija i izjave političara na vlasti, crtaju metu, koju tužilaštvo instuticionalno pogađa”.

Spirala revanšizma je pokrenuta. Svi koji misle drugačije, imaju svoj integritet i ne podliježu pritiscima mogu očekivati isti scenario kao i oni koji su meta pravosudnog isljedništva ambicioznih karijerista. Baš kao što i nosioci ovih procesa mogu očekivati odgovor onih koji su svoje dostojanstvo spremni da brane životom – poput Milivoja Katnića. Zbog toga, prije nego što bude prekasno, pozivam sve aktere da se vrate poštovanju vladavine prava i principu poštovanja dostojanstva svakog pojedinca. Ljudski je, časno i crnogorski. Sve drugo značilo bi guranje države u dramu koja može imati nesagledive posljedice jer se u Crnoj Gori uvijek znalo da glava bez obraza ne vrijedi te da se čast i ugled brane svim sredstvima. Zaustavimo se dok smo na vrijeme jer uskoro može biti kasno”, zaključio je Živković.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime